Реєстрація /

В Києві з 1 січня різко зросте вартість проїзду – міська влада обіцяє підвищення до 20 грн/поїздка

Найбільші знижки будуть доступні власникам картки киянина

В Києві з 1 січня вартість проїзду зросте в 2,5 рази – з 8 до 20 гривень за базову поїздку в громадському транспорті. Київська міська державна адміністрація посилається на постійне зростання тарифів та та інфляцію, які спонукають місцеву владу підвищувати вартість проїзду.

Попередній раз вартість проїзду зростала лише 3 роки тому – в 2018 році. Запланована дата нового підвищення – 1 січня 2022 року.

«Нинішня ціна у комунальному транспорті давно не відповідає економічно обґрунтованому тарифу. За розрахунками КП «Київпастранс», економічно обґрунтований тариф у наземному транспорті сьогодні становить 22,30 грн. За розрахунками КП «Київський метрополітен», обґрунтований тариф у метро – 22 грн. Проте ми розуміємо, що це велике фінансове навантаження на пасажирів, тому при розрахунку нових тарифів одне із завдань – залишити транспортні послуги диференційованими із системою знижок», – заявив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Читайте також: Прийнято новий закон про реєстрацію та зміну місця проживання в Україні

Від його імені на сайті КМДА наведені причини здорожчання проїзду:

  • індекс споживчих цін за 2018-2020 роки та з урахуванням очікуваного за 2021 рік становить 130,6%, а враховуючи прогнозні дані на 2022 рік – 141,4%;
  • мінімальна заробітна плата збільшилась на 74,6%, а середня заробітна плата у Києві – на 54,3%;
  • розмір тарифу на електричну енергію підвищився на 84%;
  • вартість дизельного пального збільшилася на 22,5%.

Скільки коштуватиме проїзд в Києві з 1 січня 2022 року

1. Одна поїздка у комунальному транспорті (метрополітен, трамвай, тролейбус, автобус) – 20 грн у разі придбання разового квитка.

2. При оплати проїзду «Карткою киянина» – вартість поїздки 12 грн.

3. Для власників електроного квитка:

  • при купівлі 50 поїздок – 15 грн/поїздка;
  • при купівлі 1-9 поїздок – 20 грн/поїздка.

4. За умови придбання проїздного квитка – від 14,20 грн залежно від типу проїзного. 

В обігу залишаться проїзні квитки на 24, 48 та 72 годин.

Читайте також: Найпопулярніші райони Києва для покупки квартири в новобудові

Влада столиці обіцяє зберегти на електронних квитаках поїздки, придбані зазделегідь: «Наразі кияни мають можливість придбати наперед поїздки за ціною 6,50 грн і деякий час користуватися комунальним транспортом за старими цінами», – підтвердив Поворозник.

За процедурою підвищення тарифів, з 16 листопада розпочинаються громадські обговорення у форматі електронних консультацій, які триватимуть 15 днів.

Джерело

Теґи