Реєстрація /

Прийнято новий закон про реєстрацію та зміну місця проживання в Україні

Автори закону декларують, що з’явиться можливість міняти місце реєстрації через застосунок Дія

Верховна Рада 5 листопада прийняла Закон № 5463 «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні». Закон регулює та запроваджує нововведення у найбільш популярній адміністративній послузі – реєстрація та зміна місця проживання в Україні.

Міністерство цифрової трансформації пояснює актуальність закону тим, що кожен третій громадянин живе не за місцем реєстрації. Більше 1 мільйона громадян не зареєстрували місце проживання взагалі.

«Цей законопроект змінює філософію реєстрації місця проживання. Вона буде декларативною — людина просто у застосунку або на порталі Дія зможе вказати адресу, за якою фактично проживає, і отримати підтвердження від власника житла. Жодних папірців чи походів у ЦНАП. Для того, щоб держава розуміла, де людина зареєстрована, існують електронні реєстри, а не ксерокопії», — заявив віце-прем’єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

Стаття по темі: Вступає в силу новий закон про перехід землі власнику нерухомості на ній

Його заступник Олексій Вискуб заявив на сторінці у Facebook, що «основні норми закону набирають чинність з 1 грудня 2021 року»:

  • максимальне спрощення та декларативну реєстрацію місця проживання онлайн;
  • скасування особистих походів до військкоматів (всю інформацію вони отримуватимуть від ДМС);
  • скасування штампів в паспортах та славнозвісної паперової довідки-додатку до ID-картки;
  • ведення реєстрів територіальних громад в електронній формі та їх інтеграція з Демографічним реєстром (це взагалі вирішення надвеликої проблеми з якістю та повнотою даних і ключ до якісної послуги);
  • ліквідація впливу місця проживання на право власності;
  • ліквідація прив’язки звернення за соціальними та медичними послугами до місця проживання.

Головні положення нового закону про реєстрацію та зміну місця проживання

  1. Декларування свого місця проживання буде робитися через повідомлення особою органу реєстрації в електронній формі за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з подальшим внесенням такої інформації до реєстру територіальної громади.
  2. Задекларувати своє місце проживання можливо у житлі, яке перебуває у приватній власності або житлі, призначеному для короткострокового проживання (для орендарів квартир та будинків).
  3. Місце проживання може бути зареєстроване у житлі комунальної власності, що підлягає приватизації та у службовому житлі.
  4. Планується, що 1 заява про декларування або зміну місця проживання будуть розглядати та обробляти за 24 години.
  5. Місце реєстрація проживання не буде прив’язане з отриманням державних послуг та соціальних виплат. Оформити пенсію, отримати медичну допомогу можна буде незалежно від місця реєстрації та постійного проживання.
  6. Закон підтвердив право власника житла відмінити задеклароване або зареєстроване місце проживання третьої особи без рішення суду.

Читайте також: Скільки коштує держреєстрація прав власності в Україні, кому можна не платити

Якою буде процедура реєстрації або зміни місця проживання

У законі зазначено, що заяву про реєстрацію чи зміну місця проживання можна подавати в електронній формі в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг. До заяви, яка подається в електронній формі, документи не додаються.

Для зняття з реєстрації або зміни місця проживання через ЦНАП потрібно буде:

  1. Особисто подати заяву про зняття з реєстрації або зміну місця проживання (це може зробити офіційний представник заявника).
  2. Власник житла на підставі права власності подає заяву щодо повнолітньої особи, місце проживання якої зареєстроване у її житлі
  3. Дитина підлягає зняттю із зареєстрованого місця проживання разом із батьками, якщо стосовно них подано відповідну заяву власником житла.
  4. Якщо батьки або один з них є власниками житла, зняття дитини з реєстрації не вимагає заяви власника житла.
  5. Зняття з реєстрації третіх осіб за заявою співвласника житла провадиться за згодою іншого/інших співвласників житла.
Источник

Теґи