Реєстрація /

Укриття на ЧАЕС зробили повністю безпечним

Українські компанії завершили масштабні роботи на унікальному об’єкті.

Українці, що працюють на Чорнобильській АЕС, закінчили роботи з перетворення укриття станції на повністю безпечний об'єкт. Замовник в особі керівництва ЧАЕС підписав акт прийому в експлуатацію «захисного контуру» – конструкції, що є невід'ємною частиною нового укриття, і без якої насування Арки минулого року було б неможливим. Тепер задіяні в проекті компанії «Укренергомонтаж» і «Укрбудмонтаж», що входять до складу корпорації «Укрбуд», приступають до виведення персоналу та робочого обладнання.

Основні роботи в рамках проекту завершилися ще минулого року. Вони серед іншого включали заливку нового фундаменту та будівництво двох додаткових стін, які герметично закрили Арку з двох сторін. Втім, і після монтажу нового укриття завдань в українців вистачало. Весь останній рік роботи за проектом продовжувалися. Будівельники замінили металеву покрівлю на кількох ділянках, закінчили електромонтажні роботи, відновили внутрішні приміщення станції. Також провели випробування протипожежних систем, спочатку індивідуальні, а потім і комплексні – перевірили роботу протипожежної сигналізації, дверей, систем пожежогасіння.

Цей проект, який є одним з наймасштабніших в історії станції, тривав понад тисячу робочих днів. За цей час будівельники не тільки створили нові стіни та фундамент. Вони ще й прибрали майже 2 тисячі 500 кубометрів аварійних залізобетонних конструкцій і старого радіоактивного бетону, зрізали та вивезли понад 600 тонн металоконструкцій. Працювали над проектом встигли близько 2 тис. 500 українських фахівців, які повністю реконструювали конструкції четвертого енергоблоку Чорнобильської станції.

«Загалом за час роботи над цим проектом ми поклали півтори тисячі тонн арматури та залили 11 тис. 400 чотириста кубічних метрів бетону. Щоб оцінити масштаб цих обсягів, наведу яскравий приклад. Якщо весь цей бетон залити в автобетонозмішувачі та вишикувати їх один за одним, то поки перший автомобіль заїжджатиме на четвертий енергоблок ЧАЕС, останній все ще стоятиме на заводі у Києві», – розповів керівник проекту Анатолій Дмитришин.

Нагадаємо, рік тому над ЧАЕС спорудили захисну арку.

Джерело