Реєстрація /

ЧАЕС накрили новим саркофагом

Станція стала безпечнішою.

На Чорнобильській атомній електростанції завершився процес насування нового безпечного конфайнмента, або Арки. Впродовж кількох днів нове укриття насували на зруйнований четвертий енергоблок за допомогою системи домкратів, і в результаті воно повністю накрило старий аварійний саркофаг. Проект загальною вартістю близько 1 млрд. 500 млн. євро фінансувався 28 країнами-донорами. А в його реалізації брали участь як українці, так і фахівці з чотирьох десятків іноземних держав.

«Головну роль зіграли українці і представники інших країн, які разом будували цей унікальний об'єкт. Нехай сьогодні весь світ бачить, що може Україна і світ, коли об'єднаються. Як ми здатні захистити світ від ядерного забруднення і ядерної загрози. Було б дуже добре, якби ми і далі тримали цю міцну солідарність заради миру», – заявив президент України Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що новий безпечний конфайнмент – це найбільша рухома наземна конструкція в історії людства. Вона в 3,5 рази важча за Ейфелеву вежу і може накрити собою Статую Свободи. При цьому для реалізації масштабного проекту величезній міжнародній команді знадобилося близько чотирьох з половиною років.

«Складно переоцінити історичну важливість події, свідками якої ми є. Тисячі людей з різних країн доклали титанічних зусиль, щоб убезпечити мільйони жителів Європи. Це наша спільна перемога. І ми безмежно їм за неї вдячні. Але реалізація проекту була б просто неможлива без участі українських будівельників. Саме вони провели складні роботи всередині четвертого енергоблоку, які не мають аналогів, і які інші навіть не знали, як реалізувати», – зазначив народний депутат Максим Микитась.

Так, ще до початку основних робіт фахівці компанії «Укренергомонтаж», що входить до складу державної корпорації «Укрбуд», провели роботи з очищення від радіоактивних відходів локальної зони об'єкта «Укриття» – майданчика, на якому згодом звели Арку. Без цього іноземні експерти не могли приступити до своєї частини робіт. Пізніше підприємства корпорації, яку раніше очолював Максим Микитась, побудували так званий огороджувальний контур НБК – систему укріплень і стін, які дозволили станції і старому саркофагу витримати процес насування і не руйнуватися, піднімаючи в повітря тонни радіоактивного пилу.

«Нашим хлопцям дісталися найважчі роботи. Вони вручну відбили понад тисячу кубометрів старого бетону, яким станцію заливали 30 років тому. Зрізали десятки тонн металоконструкцій, зміцнили стіни і перекриття. Але головне – залили новий фундамент і побудували на ньому дві 37-метрові залізобетонні стіни, які закрили Арку з двох сторін», – розповів Михайло Бородавко, генеральний директор компанії «Укренергомонтаж».

Гарантія якості стін така ж, як у всього об'єкту «Укриття» – сто років. Загалом при будівництві захисного контуру були задіяні близько тисячі працівників корпорації «Укрбуд», які відпрацювали понад 800 тисяч людино-годин, змонтували понад півтори тисячі тонн арматури і поклали 10 тисяч квадратних метрів бетону. В даний час українці продовжують вести роботи на ЧАЕС, не пов'язані з насуванням Арки. У процесі беруть участь близько 300 монтажників та інженерно-технічних працівників.

Раніше повідомлялося, що українські будівельники завершили свою частину робіт з будівництва нового укриття на ЧАЕС.