Реєстрація /

Україна закликає зупинити знищення Ханського палацу у Криму

Незаконні роботи призведуть до непоправних втрат в історії світової культури.

Під виглядом реставрації ведуться масштабні незаконні роботи на пам’ятці національного значення «Ханський палац», який відноситься до Історичного середовища столиці кримських ханів в місті Бахчисарай і внесений до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2013 році.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що відомство  неодноразово зверталось до міжнародних організацій, зокрема, до штаб-квартири ЮНЕСКО та  ІСОМ щодо порушень РФ норм міжнародного та українського законодавства на тимчасово окупованій території АР Крим.

«Ми маємо документальні підтвердження та фотофіксацію проведенням масштабних незаконних робіт на цій пам’ятці. Те, що має зберегти  автентичний вигляд, просто руйнується, ушкоджується та знищується  унікальна черепиця та старовинні дубові балки з Великої Ханської мечеті (Біюк Хан Джамі), сам Ханський палац знаходиться під загрозою, що наносить непоправну шкоду історії та автентичній культурі не лише кримськотатарського народу, а й усього світу», – говорить Євген Нищук. 

Українську сторону запевнили,  що в найближчому і найкоротшому терміні буде відправлена моніторингова місія ЮНЕСКО для огляду стану цих об’єктів. 

Раніше повідомлялося, що на реставрацію Маріїнського палацу виділили 200 мільйонів гривень.

Джерело