Реєстрація /

У законі про реконструкцію «хрущовок» врахують компенсації мешканцям

При написанні законопроекту Мінрегіонбуд враховує думки жителів застарілих будинків

Київський проектний інститут «ДІПРОМІСТО» підготував оновлену редакцію законопроекту про реконструкцію застарілого житла (в першу чергу, мова йде про кварталах хрущовок, які вичерпали термін експлуатації). Обговорення документа відбулося в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

В Мінрегіонбуді впевнені, що є два шляхи вирішення проблеми застарілого житла – знесення старих будинків з наступним спорудженням нових і реконструкція існуючих житлових будинків. Під час обговорення учасники дискусії наголошували на тому, що при знесенні необхідно передбачати повну заміну комунікацій - інженерії, каналізації, водо- і електропостачання.

За словами заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Льва Парцхаладзе, майбутній закон має бути зорієнтований на інтереси людей, що живуть в застарілих будівлях. «Це дуже важливий законопроект, що в майбутньому допоможе значно покращити якість життя людей, які сьогодні знаходяться в достатньо складній ситуації. У першу чергу, він має захистити інтереси таких громадян, убезпечити їх від можливих зловживань та гарантувати комфорт та безпеку при реалізації цієї програми», – сказав замміністра.

Стаття по темі: Найдешевші квартири Києва в 2018 році: рейтинг однокімнатних

Парцахаладзе посилається на результати опитування, яке він запустив у соціальній мережі. Учасники соцдослідження назвали умови при яких може бути проведена реконструкція застарілого житла.

Більшість опитаних (65%) погодилися з тим, що реконструкція або будівництво нового житла на місці застарілого повинні проводиться з обов'язковим відселенням мешканців. Збільшення житлоплощі замість старих квартир чекають 56,3% людей, 23,3% погодилися б на грошову компенсацію.

Закон про реконструкцію хрущовок
Результати опитування, проведенного серед користувачів Facebook

 

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: липень 2018 р.

Думки розділилися з питання, скільки потрібно згодних мешканців для проведення реконструкції:

  • 47,5% опитаних вважають, що потрібна згода не менше половини власників житла;
  • 38,8% учасників опитування наполягають на необхідному мінімумі в 75% згодних мешканців;
  • 13,7% підтримали чинну норму про стовідсоткове згоду мешканців застарілих будинків.

Нагадаємо, що за перші 6 місяців 2018 року в Україні виконано будівельник робот на 48 мільярдів гривен. Забудовники збільшили зведення нерухомості на 2,8%.

Джерело