Реєстрація /

У КМДА пояснили, для чого потрібна заборона на реконструкцію історичних будинків

Влада готує зміни.

Заборона на реконструкцію будівель ХІХ–XX століть – це вкрай важливий крок для збереження архітектурних об’єктів, які досі не мають статусу пам’ятки культурної спадщини.

Чому саме – розповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації Юрій Тацій.

«На жаль, цього літа декілька таких об’єктів, як то будинки Уткіна та Барбана, були знищені забудовниками, адже не мали відповідного охоронного статусу. Введення такого механізму, як мораторій, дозволить «виграти час»: здійснити вивчення старовинних будинків, підготувати наукову документацію та розробити межі та режими кожної пам’ятки. А Міністерство культури та інформаційної політики за цей час, сподіваюсь, надасть об’єктам статуси пам’яток. Це остаточно закріпить їх історичну цінність, дозволить захистити від руйнування, а ми збережемо важливу частинку історії Києва», – зазначив Юрій Тацій. 

Він нагадав, що рішення про введення мораторію на реконструкцію або капітальний ремонт історичних будинків було прийнято 31 серпня. 

Заборона стосується робіт, які змінюють об`ємно-просторові параметри історичних будівель. Список таких об'єктів ще формується. На сьогодні до переліку входять 119 будинків і об’єктів, більшість з яких побудовані до революції.

Серед них:

  • житловий будинок робітників «Метробуду» на Прорізній; 
  • кінотеатр «Кінопанорама»;
  • головний вхід до пивзаводу на Подолі;
  • пивзавод Й. Шульца поряд з Деміївським ринком;
  • водонапірна башта початку ХХ століття на Повітрофлотському проспекті та багато інших

Посадовець додав, що Департаменту культурної спадщини КМДА доручили доповнити і затвердити цей список протягом трьох місяців. Також протягом року мають бути здійснені усі заходи, щоб визначити та закріпити правовий статус історичних будинків. 

«Мораторій діятиме до повного дослідження та визначення історичної та культурної цінності будівель. А здійснення будь-яких робіт на таких об’єктах можливе лише після громадського обговорення», – зауважив Юрій Тацій.

Читайте також: Популярні квартири на ринку нерухомості Києва: що користується підвищеним попитом в 2021 році

Раніше повідомлялося, що на ВДНГ починають будівництво урбан-парку

Джерело

Теґи