Реєстрація /

У Києві приберуть всю комуністичну символіку та пов’язане з культурою та історією росії

Створили міжвідомчу групу.

У Києві розпочала роботу міська міжвідомча робоча група, яка має на меті повністю усунути з публічного простору столиці всі радянські пам’ятники та символіку, які пов’язані з культурою та історією росії та СРСР.

До складу робочої групи входять представники Київської міської  ради, Київської міської державної адміністрації, фахівці Інституту національної пам’яті та профільних інститутів Національної академії наук України.

Голова робочої групи, заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Прокопів наголошує, що це не просто формальна група.

Читайте також: Чи є іпотека в Україні в воєнний час?

«Ми маємо раз і назавжди завершити давно початий процес декомунізації у столиці. Наше завдання – усунути з публічного простору міста чітко визначені об’єкти. Ми пропишемо терміни та відповідальних за знесення чи перенесення того чи іншого об’єкту. Процес декомунізації розпочався у столиці ще 8 років тому. Коли люди, поваливши пам’ятник Леніну, започаткували народну декомунізацію. Далі Верховна Рада України прийняла відповідний Закон, ми з вами були свідками так званого «ленінопаду». Впродовж цих років депутати Київської міської ради і міська влада докладали багато зусиль, аби цих пам’ятників та вулиць з радянськими назвами не було на вулицях Києва. За 8 років було знесено близько 200 пам’ятників та пам’ятних знаків, перейменовано понад дві сотні назв вулиць, провулків, скверів. Так, у нас ще залишилось біля 40 об’єктів, вони були або спірними, або мали юридичні колізії, пов’язані із Законом України про охорону культурної спадщини. Після повномасштабного вторгнення країни – агресора ми просто зобов’язані завершити цей процес. На вулицях української столиці не може бути нічого, що пов’язане з історією та культурою СРСР,  от у цьому і полягає наше завдання», – зазначає Володимир Прокопів.

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення депутати Київської міської ради ухвалили рішення «Про організаційно-правові заходи щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з культурою та історією Росії та СРСР, з публічного простору міста Києва» з чітким переліком тих об’єктів, які залишилось прибрати. Їх налічується близько 40. Серед них, пам’ятник Ватутіну у Маріїнському парку, пам’ятник Павлу Рибалку у Парку Слави, пам’ятник Пушкіну на проспекті Перемоги.

Раніше повідомлялося, що який торг при покупці квартири в Києві – рієлтори розповідають про ситуацію на ринку.

Джерело