Реєстрація /

У Києва немає грошей на демеркуризацію заводу «Радикал»


Потрібно 1,3 млрд. грн.

Демеркуризація столичного заводу «Радикал» буде коштувати 1,3 мільярда гривень. Провести її в Україні неможливо.

Про це стало відомо з повідомлення депутата Київської міської ради, голови постійної комісії міськради з питань екологічної політики Костянтина Ялового.

Депутат повідомив, що бюджет Києва не зможе самостійно впоратися з фінансуванням всього комплексу заходів по демеркуризації заводу. На його думку, відповідні кошти має передбачити держава в бюджеті, зокрема із залученням фінансування від міжнародних донорів.

Він пояснив, чому територію підприємства досі не очистили від залишків ртуті.

«Київрада вже неодноразово виділяла кошти на проведення робіт з демеркуризації (підготовка ТЕО і т.п.). Так і в бюджеті передбачено 9 млн. грн. на фінансування проектних робіт по цьому об'єкту. Разом з цим зараз муніципалітет не може виділити навіть частину коштів на «Радикал», адже це приватне підприємство, діяльність якого припинена через кредиторської заборгованості, яка складає понад 6 мільйонів гривень», – розповів Яловий.

Він також зазначив, що проблема демеркуризації полягає в тому, що утилізацію ртуті поки неможливо провести в Україні.

Стаття по темі: Новий Генплан Києва: як буде розвиватися столиця, скільки побудують житла і куди прокладуть метро

Раніше повідомлялося, що у Києві зроблять комплексне обстеження і випробування Шулявського шляхопроводу. За 1,5 млн. гривень науково-виробниче підприємство «Мостовий центр» в найближчі місяці перевірить конструкцію нового шляхопроводу.

Джерело