Реєстрація /

У 2024 році ставки на іпотечні програми на первинному ринку житла можуть знизитися до довоєнного рівня

Сектор активізувався.

У 2024 році ставки за загальними іпотечними програмами банків та девелоперів можуть знизитися до довоєнного рівня, і залежно від терміну погашення кредиту становитимуть від 3% до 16%.

Таку думку висловила Олена Дмитрієва, перший заступник голови правління Глобус Банку.

За її словами, у 2023 році завдяки суттєвому зниженню облікової ставки з 25% до 15% та резапуску державної іпотечної програми «єОселя» було закладено основи для активного розвитку банківських іпотечних продуктів з важливим акцентом на придбання житла на стадії зведення.

Вона нагадала, що у вересні минулого року ставки за загальними програмами банків та девелоперів житла вже скоротилися на 3%, і залежно від першого внеску та терміну погашення становлять у середньому від 7% до 19%.

«Розвиток економіки, зниження інфляційного тиску дозволили регулятору суттєво знизити облікову ставку, що фактично спонукало комерційні банки до розвитку кредитних продуктів та іпотеки, зокрема. Водночас у 2024 році очікується поступова переорієнтація «Оселя» на первинний ринок, що може значно посилити іпотечну конкуренцію на первинному ринку, а іпотечні програми стануть гнучкішими та привабливішими для потенційних покупців житла», – зазначила експерт.

Олена Дмитрієва назвала низку умов, які можуть вплинути на подальше зниження ставок з іпотеки на первинному ринку. Серед них:

  • Активний розвиток економіки країни та подальші кроки НБУ щодо зниження облікової ставки (при скороченні ставки на 2-4 в.п. ставки за банківською іпотекою можуть скоротитися в середньому на 3%);
  • Обсяги та системність отримання макрофінансової підтримки України, що дозволить покрити значну частину видатків держбюджету (очікується, що у 2024 році обсяги міжнародної допомоги становитимуть від 37 млрд до 40 млрд дол);
  • Суттєве розширення державної іпотечної програми «Оселя» на об'єкти у стадії будівництва (очікується, що у 2024 році кількість кредитів за державною програмою на первинному ринку зросте до 20-25% від загальної кількості виданих кредитів);
  • Активізація будівництва житла, особливо це стосується проектів, будівництво яких через широкомасштабне вторгнення було припинено;
  • Стратегія девелоперів, спрямована на розширення можливостей для придбання житла: акредитація до участі у програмі «єОселя», розробка та впровадження спільних із банками іпотечних програм, активний розвиток власних програм з розстрочення.

Банкір вважає, що в умовах прогнозованого зниження ставок за кредитами ще на 3% на первинному ринку найбільш затребуваними стануть загальні іпотечні програми банків та девелоперів з терміном погашення від 3 до 20 років.

  • Іпотека на три роки: залежно від суми першого внеску ставки можуть скоротитися до 4-9%;
  • Іпотека на 5 років: за оптимальних умов ставки можуть знизитися до 8-12%;
  • Іпотека на 20 років: перший рік погашення ставка може знизитися до 3%, але в наступні 19 років – до 15-16% річних.

Нагадаємо, що за перший тиждень 2024 року майже 100 українських родин взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя. 

Джерело

Теґи