Реєстрація /

Руйнування пам’ятки архітектури на вулиці Ярославів Вал обіцяють не допустити

На місті будівлі не дозволять будувати нові споруди.

Пам’ятка архітектури національного значення, що на вул. Ярославів Вал, 7 (Кенаса Караїмська) потребує реставрації. Ніяких торгових центрів, офісів та будь-яких інших багатоповерхівок тут не буде.

Про це повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Відповідно до звіту експертної організації ще від березня 2018 року, стан кенаси непридатний для подальшої експлуатації і вона потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт. Саме у зв’язку із цим балансоутримувач – Департамент культури – того ж місяця минулого року оголосив тендер на розробку проекту ремонтно-реставраційних робіт. Усі ці поодинокі заяви щодо подальшої долі будівлі – аматорські. Перебудови, надбудови чи то прибудови, торгового чи офісного центру тощо – тут не буде! Кенаса є пам’яткою, а на пам’ятках культурної спадщини можуть виконуватись виключно реставраційні, консерваційні та ремонтні роботи», – повідомив Валентин Мондриївський.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

Також він наголосив, що щоразу при подовжені строку дії договору оренди діючому орендарю в умовах було зазначено, що будівля надається в оренду до початку ремонтно-реставраційних робіт.

Питання подальшої експлуатації та оренди приміщень кенаси буде опрацьовано тільки після завершення будівельних робіт та введення будівлі в експлуатацію. 

Джерело