Реєстрація /

Узгоджено законопроект про захист пам’яток архітектури

Депутати скоро розглянуть документ.

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув і рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроект № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

В Україні значно посилять відповідальність за нехтування пам’ятко-охоронним законодавством.

«Він передбачає і збільшення у рази штрафів за доведення до руйнації пам’яток, і можливість примусового викупу пам’яток у недобросовісних власників у власність місцевих громад, а не винятково до державної із подальшою передачею до комунальної власності», – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.
Важливо, що для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їх території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них, а також пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн. до 255-510 тис. грн.

Стаття по темі: Збереження пам'яток архітектури в Києві: місія наразі неможлива

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. 
 

Джерело