Реєстрація /

Робота будівельного бізнесу майже паралізована

ДАБІ не видає дозволи.

Робота будівельного бізнесу майже паралізована, адже місяцями будівельники не можуть отримати в ДАБІ дозволу на старт будівництва або ввести свої об’єкти в експлуатацію.

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе.

«Якщо говорити цифрами, то сьогодні виросла частка відмов до 11,4%. Це абсолютний «рекорд» з 2013 року. Є інформація, щодо можливої ліквідації ДАБІ та створення нової структури. Вважаю, що це питання треба винести на рівень публічних обговорень та надати представникам будівельної галузі проекти рішень. Ліквідація ДАБІ – не вихід, потрібно змінити філософію системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. КБУ вже неодноразово подавала перелік своїх пропозицій державним органам влади»,  – сказав Лев Парцхаладзе.

У свою чергу, регіональні представники КБУ озвучили свої пропозиції.

«ДАБІ має підпорядковуватися Мінрегіону. По-перше, центральна ДАБІ має бути координатором. По-друге, більше функцій ДАБІ передати на місця, щоби місцеві органи самоврядування контролювали будівництво та впливали на цей процес», – зазначив Ігор Білецький, заступник директора асоціації «Регіональне будівництво» – члена КБУ.   

За словами представника КБУ у Волинській області Руслана Ваймана, дійсно, треба змінювати процедуру, особливо у питанні отримання документів на введення об'єкту в експлуатацію. На його думку, саме звідти треба забрати ДАБІ.

«Сьогодні дуже важко вводити об'єкти. Тому, я би не змінював сьогодні ДАБІ, а змінив би процедуру.  ДАБІ має бути збережена, щоб ми не втратили рік часу. Краще її відсторонити від процедури вводу в експлуатацію та підключити страхову компанію», – додав Руслан Вайман.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №1052 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми» щодо удосконалення нормування у будівництві», який пропонує ввести і надавати перевагу новому методу нормування у галузі – параметричному.

Джерело