Реєстрація /

Нацбанк розкритикував механізм реструктуризації валютних іпотек

Закон надає преференції лише позичальникам.

Національний банк України висловився проти примусової реструктуризації валютних іпотечних кредитів, що створить «надмірні преференції» тільки для однієї сторони – позичальника. Це передбачено законопроектом №4475, який Верховна Рада напередодні ухвалила в другому читанні.

Головним «мінусом» прийнятого закону є негативні наслідки для ринку іпотеки, вважає регулятор.

«Неринкові умови реструктуризації непрацюючих кредитів та масова доступна іпотека знаходяться на принципово різних «сторінках», – наголошується в повідомленні.

Крім того, чергове продовження мораторію на вилучення житла за такими кредитами «не стимулює позичальників до діалогу з кредиторами».

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Нацбанк аргументував свою позицію кількома тезами.

1. Портфель валютної іпотеки на балансах банків – майже 15 млрд грн, більше 90% з яких – видані в доларах. 95% валютної іпотеки за обсягом є непрацюючими.
2. Непрацюючі кредити банки покрили за рахунок резервів, які могли б направити для нового іпотечного кредитування.
3. В Україні вже існує механізм реструктуризації, прописаний в Кодексі про процедури банкрутства. Він розраховує суму нового боргу, виходячи з поточної ринкової вартості житла. За балансом сторін в процесі стежить суд.

При цьому НБУ в черговий раз зазначив, що підтримує прийняті закони №4399 та №4398, метою яких є підвищення ефективності механізму реструктуризації.

Нагадаємо, що прийнято закон з реструктуризації валютних боргів по іпотеці.

Джерело

Теґи