Реєстрація /

Близько 90% квартир в іпотеку у забудовників купують у Києві

Кількість угод збільшилась.

На сьогоднішній день понад 90% оформлених іпотечних угод на первинному ринку житла припадає на Київ.

Таку думку висловила Олена Дмитрієва, перший заступник голови правління Глобус Банку.

Експерт розповіла про основні характеристики іпотечного кредитування станом на кінець 2023 та початок 2024 року:

  • близько 30% від загальної кількості виданих іпотек на первинному ринку посідає загальні програми банків та девелоперів;
  • середня вартість квартири, придбаної за загальними програмами банків та девелоперів, становить від 2 млн грн до 3 млн грн;
  • сума першого внеску – від 30% вартості житла;
  • Найбільш популярні 1-2-кімнатні квартири площею від 45 кв. м до 70 кв. м;
  • стадія готовності ЖК, у якому купують житло в іпотеку, – понад 50% (клас житла – економ та комфорт);
  • понад 80% іпотечних угод оформлено на строк до 20 років (відповідно 20% угод – іпотека до 10 років);
  • понад 90% оформлених іпотечних угод припадає на Київ (також активно розвивається іпотека у Львові, Кам'янці-Подільському, Луцьку тощо).

«Одна з головних переваг іпотеки на первинному ринку полягає в тому, що сума кредиту фіксується у гривні на момент укладання угоди, а у разі зміни курсу національної валюти залишок кредиту не перераховується. Тобто позичальник страхує себе від інфляційних ризиків», – наголосила Олена Дмитрієва.

Фахівець навів приклад типової іпотечної угоди за спільними програмами банків та девелоперів, укладений на 20 років (придбання квартири у ЖК комфорт-класу в Києві). Так, квартира площею близько 70 кв. м обійдеться позичальнику в 2,5 млн. грн., а перший внесок становитиме 750 тис. грн. при сплаті 30% повної вартості будинку. Сума кредиту – 1,75 млн грн, разова банківська комісія за надання кредиту передбачена у розмірі 1,99% від суми кредиту (тобто 34825 грн), а щомісячні платежі за кредитом становитимуть у середньому 21 тис. грн (при цьому розмір процентної ставки може залежати від умов співробітництва та девелопера).

Раніше повідомлялося, що у 2024 році ставки на іпотечні програми на первинному ринку житла можуть знизитися до довоєнного рівня.

Джерело

Теґи