Реєстрація /

Прийнято закон з реструктуризації валютних боргів по іпотеці


Закон прийняли в другому читанні.

Верховна Рада прийняла за в другому читанні законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, узятих під заставу іпотеки. Рада пішла на реструктуризацію, щоб у боржників не відібрали житло, оскільки терміни повернення боргів пройшли.

Прийняті законодавчі акти передбачають, що всі зобов'язання по валютних кредитах будуть перераховані в гривневий еквівалент, а неустойка за угодами буде списана. За результатами реструктуризації грошові зобов'язання будуть переведені в гривню за офіційним курсом, установленим Національним банком України (НБУ) на день реструктуризації.

Після реструктуризації протягом трьох років відповідного банку буде заборонено вилучати житло для виконання простроченого зобов'язання або продавати іпотечне житло. Позичальнику буде надано право погасити кредит достроково.

При цьому, зі складу ліквідаційної маси виключено житло, яке є єдиним місцем проживання сім'ї боржника, якщо воно не перевищує 60 кв. м, або 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї боржника для квартири або 120 кв. м для житлового будинку.

У разі ж недостатності доходів боржника для виконання умов реструктуризації, за рішенням місцевого господарського суду може виплачуватися мінімальна сума щомісячного виконання плану реструктуризації.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи