Реєстрація /

«єОселя» стимулює банки до активного розвитку власних іпотечних програм

У другому кварталі року буде видно зміни.

Істотне розширення державної іпотечної програми «єОселя» на первинний ринок стимулює банки до активного розвитку власних іпотечних програм.

Про це розповіла Олена Дмитрієва, перша заступник голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

Посилаючись на дані Української фінансової житлової компанії, вона зазначила, що до початку березня кількість акредитованих до участі в державній іпотеці девелоперів уже становила 27 компаній із 13 областей (64 об'єкти, враховуючи як окремі ЖК, так і окремі секції будинку у складі ЖК).

Як вважає Олена Дмитрієва, у другому кварталі очікується поступове збільшення кількості девелоперів, акредитованих за програмою «єОселя», а також достатньо підстав для активного розвитку партнерських угод між девелоперами та комерційними банками як ще одного ефективного інструменту розвитку іпотеки на первинному ринку житла.

На її думку, найближчими 2-3 місяцями залучення девелоперів до програми «єОселя» може стати більш помітним. По-перше, девелоперські компанії ясно усвідомили необхідність у вдосконаленні власних механізмів продажу, як того вимагають умови участі в державній іпотечній програмі, – використання фондів фінансування будівництва, механізм купівлі-продажу майнових прав, реалізація цільових облігацій. По-друге, вже здійснюється продаж квартир в об'єктах, будівництво яких розпочалося після набрання чинності Законом України «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому» від 15 серпня 2022 року, що збігається з принципами дії програми «єОселя» на первинному ринку.

«Крім того, програми розстрочки та 2 іпотечні механізми, а саме – державна «єОселя» та партнерські програми з банками, значно розширюють можливості девелоперів щодо залучення потенційних покупців, що може стати одним із факторів збільшення попиту на первинному ринку житла», – підкреслила вона. 

Раніше повідомлялося, що проведуть новий тендер на продовження будівництва метро на Виноградар.

Джерело

Теґи