Реєстрація /

На трасах планують робити шумову дорожню розмітку

Так зменшать кількість аварій.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України планує внести зміни у будівельні норми і зробити обов’язковим влаштування на дорогах вищої категорії (І-ІІ) фрезерованих шумових смуг. 

«Шумова дорожня розмітка – це дійсно недорогий та дієвий спосіб підвищення безпеку руху та зменшення кількості авто, які втягуються в дорожньо-транспортні аварії. Наприклад, якщо людина довго знаходиться за кермом і починає засипати, такі шумові смуги можуть врятувати життя», – вважає заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Вперше шумові смуги з’явилися в США всередині 50-х років минулого століття і за принципом своєї дії нагадують «лежачих поліцейських». Вони являють собою штучні нерівності, які в залежності від призначення облаштовуються вздовж або впоперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

Стаття по темі: Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Раніше повідомлялося, що в Україні оновлюють ДБН щодо проектування доріг загального користування і пропонують внести зміну та зобов’язати проектувальників застосовувати модифіковані бітуми при влаштуванні дорожнього покриття із асфальтобетону. 

Джерело