Реєстрація /

Мінрегіон оголосив амністію для будинків, побудованих без дозволів

В експлуатацію приймуть приватні будинки та дачі, побудовані до 2015 року

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оголосило про амністію для приватних будинків, дач і присадибних будівель, які побудовані до 2015 року, але не пройшли офіційну реєстрацію.

Їх приймуть в експлуатацію за певних умов, завив віце-прем'єр-міністр України і глава Мінрегіонбуду Геннадій Зубко.

«Цього рішення чекають дуже багато громадян, кожне п'яте звернення до ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція - ред.) Сьогодні - з приводу «будівельної амністії», – написав Зубко на своїй сторінці в Facebook.

Віце-прем'єр уточнив, що запускається амністія для об'єктів незначного класу наслідків (СС1).

«В першу чергу це стосується приватного сектора, який раніше не встиг зареєструвати документи на свої будинки, дачні або садибні будинки, гаражі, які були побудовані до 2015 року і мають площу не більше 300 квадратних метрів. Ми продовжуємо термін прийняття в експлуатацію таких будинків», – уточнив Зубко.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

Незабаром Міністерство юстиції України опублікує наказ про порядок обстеження та прийняття в експлуатацію зазначених об'єктів. Це не зажадає від громадян додаткових довідок. Головна умова, щоб побудований об'єкт відповідав цільовим призначенням земельної ділянки, будівельним нормам і пройшов технічну інвентаризацію.

ДАБК зобов'язаний прийняти об'єкт в експлуатацію після технічного обстеження протягом 10 днів з моменту подачі заяви.

Аналітика по темі: Огляд ринку приватних будинків у передмісті Києва: квітень – червень 2018 р.

Джерело