Реєстрація /

Міноборони передало правоохоронцям інформацію про 200 незаконно захоплених земельних ділянок

Понад 170 гектарів земель необхідні для забезпечення обороноздатності країни.

Міністерство оборони України підбило підсумки 2023 року з інвентаризації земель оборони. Загалом виявили понад 200 незаконно захоплених земельних ділянок.

Сертифіковані інженери-землевпорядники встановили, що посадові особи окремих органів місцевого самоврядування Львівської, Полтавської, Миколаївської та Черкаської областей самовільно зайняли та незаконно вилучили в Міноборони понад 170 гектарів земель, які необхідні для забезпечення обороноздатності країни. 

Лише за нормативно-грошовою оцінкою, вартість вилучених земель становить понад 300 мільйонів гривень. 

Міноборони вже скерувало до правоохоронних органів повідомлення про захоплення ділянок й очікує притягнення причетних осіб до кримінальної відповідальності. 

Водночас, за інформацією Головного управління земель та фондів, у 2023 році Міністерству вдалося скасувати державну реєстрацію за сторонніми особами 58 земельних ділянок загальною площею 2380 гектарів і повернути у свою власність понад 30 тисяч квадратних метрів нерухомості. Це, зокрема, забезпечили у судовому та позасудовому порядках, шляхом реалізації рішень судів, оскарження протиправних рішень державних реєстраторів та виготовлення правовстановлюючих документів.  

Також завдяки інвентаризації у 2023 році виготовили правовстановлюючі документи на земельні ділянки понад 100 військових містечок у різних областях України загальною площею 11,5 тисячі гектарів. Тепер власність на ці землі офіційно закріплена за Міноборони. 

«Позиція Міністерства принципова: кожен виявлений факт порушення підлягатиме розголосу, а учасники злочинних схем та оборудок з державними землями – понесуть відповідальність, передбачену чинним законодавством», – наголосила Державний секретар Міністерства оборони України Людмила Дараган. 

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Джерело