Реєстрація /

У Київській області відновили вже понад 15 тисяч приватних та багатоквартирних будинків

Загалом російські окупанти пошкодили понад 29 тисяч об'єктів.

У Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Про це повідомив начальник Київської облдержадміністрації (КОДА) Руслан Кравченко.

«Всього російські окупанти пошкодили понад 29 тисяч об'єктів. З них ми вже відновили повністю та частково із збереженням функціонального призначення майже 17 тис. об'єктів, серед яких понад 15,3 – багатоквартирні та приватні будинки», – розповів Руслан Кравченко.

Він зазначив, що насамперед відбудовується житло, щоб повернути людей додому. Кожна громада, яка постраждала від російської окупації, розробляє відповідну проектну документацію і передає до Київського ОВА, де далі перевіряють і передають уряду. Насамперед уряд розглядає відновлення житла, шкіл, дитячих садків та медичних закладів. В даний час роботи з відновлення найбільш активно ведуться у Бородянці, Ірпені, Бучі.

Кравченко зазначив, що в області 18 багатоквартирних будинків відбудовують за програмою United24, яку ініціював Президент України.

Також йде відновлення коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії – це 97 об'єктів. Замовником відновлення приватних будинків є КОВА.

Як зазначив Руслан Кравченко, на кошти обласного бюджету відновлюють 93 приватні будинки у п'яти районах області, а також понад 60 приватних будинків в Ірпені. Активно допомагають Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, фонд GEM.

Щодо заявок на надання сертифікатів на купівлю житла та отримання коштів на будівництво нового житла – таких подано понад 3 тисячі. Руслан Кравченко зазначив, що вже сформовано понад 960 сертифікатів на суму понад 2,8 млрд. грн.

При КОВА створено наглядову раду з питань відновлення за участю представників міжнародних інститутів та громадських організацій, незалежних експертів для контролю на всіх рівнях. Крім того, для забезпечення прозорості ПРООН здійснює технагляд за відновленням об'єктів коштом UNITED24 та Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Йдеться про технічну підтримку з інженерних, фінансових та антикорупційних питань.

Раніше повідомлялося, що проведуть новий тендер на продовження будівництва метро на Виноградар.

Джерело