Реєстрація /

Куди поділи декоммунізовані об'єкти в Києві (інформація по районах)

Десятки об’єктів прибрали з вулиць.

Влада Києва розповіла, що сталося з декоммунізованими об'єктами в столиці.

Про це стало відомо з повідомлення УНН.

З 2015 року в Україні почався процес декомунізації. Значну кількість скульптур, пам'ятників, табличок демонтували. В цілому по Україні перейменували значну кількість вулиць, тому повинно було залишитися менше старих покажчиків вулиць.

Куди поділись декомунізовані об’єкти у Києві

Подільський район – 6 об'єктів

У Подільському районі демонтовано такі об'єкти: скульптура Леніну Володимиру Іллічу (вул. Набережно-Лугова, 8); скульптура Леніну Володимиру Іллічу (вул. Костянтинівська, 64); скульптура-копія скульптури І.Д. Шандра «Камінь – зброя пролетаріату» (площа Красної Пресні, з 2018 року – Щекавицька площа) меморіальна дошка Більшовикам 1919 (вул. Сковороди, 2); меморіальна дошка Більшовикам 1918 (Контрактова площа, 12); меморіальна дошка Гречці А.А. (Вул. Маршала Гречко, 26).

«Демонтовані об'єкти знаходяться на відповідальному зберіганні балансоутримувачів та будуть передані на постійне зберігання в музей декомунізації», – відповіли в адміністрації.

Оболонський район – 0 об'єктів

Шевченківський район – 0 (або 2?) об'єкта

«Оскільки відповідно до даних Переліку пам'ятні знаки, які підлягають демонтажу на фасадах будинків районних установ культури, відсутні, тому зазначені заходи Управлінням культури, туризму і охорони культурної спадщини Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації не проводилися», – повідомили в адміністрації.

Однак повідомляється, що в межах територій об'єктів благоустрою зеленого господарства, закріплених за комунальним підприємством по утриманню зелених насаджень Шевченківського району міста Києва, невстановленими особами були демонтовані 2 пам'ятника, а саме: Коротченко Д.С. і комсомольцям 20-х років.

Святошинський район – 2 об'єкти

У Святошинському районі Києва демонтовано дві меморіальні дощки: Горбачову Омеляну Григоровичу (пр. Перемоги 71/2) і Картвелішвілі Лаврентію Йосиповичу (вул. Василя Кучера). Ці дошки були розбиті під час демонтажу.

Солом'янський район – 5 об'єктів

У Солом'янському районі демонтовано п'ять пам'ятників, з них: 4 зберігаються на територіях промислових підприємств, 1 пам'ятник (бюст) зберігається на території Міжнародного аеропорту «Жуляни».

Печерський район – 29 об'єктів
Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району Києва і по утриманню зелених насаджень Печерського району демонтували 29 об'єктів, розташованих на підпорядкованій території, в тому числі розташованих на території підприємств, організацій некомунальної форми власності.
Так, вони передані в Державний музей авіації України.

Дніпровський район – 8 об'єктів

У Дніпровському районі було демонтовано 8 пам'ятних знаків (дощок).

«Демонтовані об'єкти, на яких розташована символіка комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського тоталітарних режимів) утилізовані, оскільки були пошкоджені під час демонтажу», – відзначили в Дніпровській РДА.

Деснянський район – 0 об'єктів

Дарницький район – 7 об'єктів

У Дарницькому районі визначено 7 об'єктів: анотаційні дошки Н. Крупської та С. К. Заслонова, скульптура В.

Леніна в дитинстві, пам'ятник Леніну, скульптурна композиція екіпажу бронепоїзда «Таращанець», пам'ятник-бюст Н. Крупської та С. Ковпака.

Голосіївський район – 11 об'єктів

Згідно із затвердженим переліком в Голосіївському районі підлягало демонтажу 11 об'єктів, з них 3 об'єкти територіально не перебувають в Голосіївському районі, а всі інші об'єкти були демонтовані балансоутримувачами за свій рахунок, а пам'ятник чекістам, які загинули за владу рад на Либідській площі – невідомими особами.

Інформація про місце зберігання демонтованих об'єктів в Голосіївській районній в Києві відсутня.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Раніше повідомлялося, що у Києві близько 400 історичних будинків зі статусом пам’ятки. Більшість із них – у приватній власності, інші – на балансі різних структурних підрозділів КМДА, міністерств, інших державних установ, комунальних підприємств, райдержадміністрацій тощо. На 2020 рік запланована реконструкція 4 будівель.

Джерело