Реєстрація /

Експерт розповів, які новобудови цікавитимуть покупців в Україні

Попит змінеться.

До 2024-2025 років покупців більше цікавитиме придбання квартир у вже збудованих об’єктах, ніж інвестування на початкових стадіях будівництва.

Такий прогноз 100realty.ua зробив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development. 

На його думку, у найближчі роки для покупців житла вкрай важливим стануть додаткові гарантії безпечного придбання житла на первинному ринку. Водночас для девелоперів житла одним із головних питань ведення бізнесу стане унеможливлення впливу зовнішніх обставин та будь-яких кризових явищ у галузі на їхню діяльність. 

«Війна стала найбільшим випробуванням на стійкість для українського бізнесу. І тому в девелоперських компаніях у найближчий час спостерігатимуться зміни в короткостроковому та довгостроковому бізнес-плануванні, розвитку тих чи інших форматів житла, використовуваних будівельних технологій та матеріалів. Також варто очікувати переорієнтацію частки покупців-інвесторів на об’єкти, що зводяться на території західних областей. Головні причини таких змін криються в безпечному розташуванні, близькості кордонів ЄС, природному середовищі, малоповерховій забудові та прийнятній ціновій політиці за рахунок більш «легких» логістичних ланцюжків для поставок якісних будматеріалів з-за кордону», - зазначив експерт. 

Володимир Семенцов прогнозує, що у найближчі 2-3 роки основними якісними змінами в діяльності українських девелоперів стануть: 

  • залучення потужних інвесторів (співінвесторів) або ж отримання банківських кредитів на початкових стадіях реалізації проєктів - поступова відмова від залучення коштів покупців на стадії будівництва проєкту, 
  • орієнтація на продажі вже після введення ЖК в експлуатацію, 
  • диверсифікація ризиків: поступове розширення портфелю проєктів в різних сегментах нерухомості - від житлових комплексів нових якісних форматів до об’єктів комерційної нерухомості (логістичних комплексів, бізнес-центрів, готельних комплексів, сервісних апартаментів тощо) або ж реконцепція наявних проєктів ЖК з додаванням найбільш затребуваного нині кластеру сервісних апартаментів, 
  • розвиток альтернативних форм інвестування, якими є Фонди інвестування в нерухомість (ФІНи), 
  • орієнтир на створення об’єктів «під ключ»: з чистовим ремонтом та меблями.  

На його думку, вагомою зміною українського девелопменту стане зміцнення позицій лідерів ринку через злиття кількох компаній в холдинги та через процес поглинання потужними гравцями невеликих компаній.  

Раніше затвердили умови програми «Доступна іпотека», яка діятиме з вересня.

Джерело