Реєстрація /

Експерт розповів, що буде з цінами на квартири у новобудовах восени

Кілька факторів вплинуть на ціни.

Через зниження облікової ставки та низьку інфляцію восени цінова ситуація на первинному ринку житла залишатиметься стабільною.

Покращений інфляційний прогноз та зниження облікової ставки НБУ до 22% позитивно позначаться на вартості житла на первинному ринку: ціни переважно залишатимуться на стабільному рівні, ситуативні коливання середньої вартості кв. м не перевищать 1%.

Таку думку висловив Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development.

За його словами, зараз відсутні будь-які причини для збільшення вартості житла на первинному ринку. Натомість найбільш активні компанії, що поновили будівництво власних об’єктів, зокрема в Києві, готові запропонувати покупцям суттєві знижки, які варіюються від 2,5% до 10%. При цьому, як зазначив фахівець, це офіційні, рекламні дисконти, а для покупців, які готові придбати житло за повну вартість, реальні знижки можуть сягати 15-18%.

Експерт виділив основні фактори, які впливають на цінову стабільність на первинному ринку. Одним із них є суттєве зниження курсу валют порівняно з кінцем минулого року. Так із січня по липень готівковий курс долара до гривні знизився на 7,5-8%. Крім того, у вересні-жовтні НБУ може вдатися до часткової лібералізації валютного ринку з подальшим зниженням курсу долара ще на 1-1,5%.  

Ще одним важливим фактором, що впливатиме на рівень цін, як вважає Семенцов, є низький попит на нове житло.

Раніше повідомлялося, що Русанівську косу захистять від забудови.

Джерело