Реєстрація /

Експерт розповів про те, інвестори яких будівельних проектів ризикують найбільше

Чи не в усі проекти варто інвестувати.

За останні 2 роки в найбільшій зоні ризику знаходяться інвестори, що вкладають в проекти великих компаній, які одномоментно реалізують від 5 і більше проектів.

Про це повідомив СЕО Caspian Service в Україні Чингіз Кішіев.

За його словами, для їх реалізації дуже часто використовується так зване «перехресне фінансування», коли кошти від продажу квартир у вже споруджуваному об'єкті девелопер направляє на старт будівництва нового проекту.

«Саме тому в разі виникнення будь-яких складнощів з будівництвом проекту, весь використовуваний фінансовий ланцюжок рветься і може привести не тільки до істотних затримок з темпами будівництва, а й до банкрутства компанії», – підкреслив він.

За даними Чингіза Кішіев, на сьогоднішній день близько 20% всіх споруджуваних проектів мають достатнє фінансування, яке не залежить від поточного рівня продажів. В основному, це проекти, що реалізуються іноземними інвесторами або ж в партнерстві декількох українських девелоперів.

Стаття по темі: Купівля квартири на ранній стадії будівництва будинку: ризики і вигоди

«В умовах сформованої кон'юнктури ринку, коли пропозиція в середньому на 40% перевищує існуючий попит, для успішної реалізації проекту українським девелоперам необхідно мати як мінімум 30-40% резерву від кошторисної вартості будівництва. Цих коштів вистачить на те, щоб будувати, як мінімум, 6-9 місяців, не розраховуючи на активні продажі», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело