Реєстрація /

Експерт розповів, як вибори вплинуть на ринок офісної нерухомості Києва

На ринку спостерігається позитивна тенденція.

У 2019 році компанії не поспішатимуть переїзджати у нові офісні приміщення.

«2019 рік буде зберігати позитивну тенденцію з точки зору орендної активності, хоча й компанії будуть обережніше підходити до розширення своїх локацій, враховуючи економічну невизначеність перед президентськими та парламентськими виборами», – говорить Сергій Сергієнко, керуючий партнер CBRE Ukraine.

На його думку, ефективні орендні ставки матимуть більш повільні темпи зростання, стабільний попит та зменшення рівня вакантності допоможуть орендодавцям підписати договори оренди за привабливими умовами до того, як на ринок вийде великий обсяг нової спекулятивної пропозиції. 

Близько 117 тыс. кв. м офісних приміщень знаходяться на стадії девелопменту та більшість з них заявлена до виходу на ринок у 2019 роцы. Введення в експлуатацію більш масштабних об’єктів заплановано на 2020-2021 роки і ймовірно призведе до збалансування дефіциту пропозиції на офісному ринку Києва, що сформується на ринку тим часом. 

Стаття по темі: Попит на «гнучкі офіси»: коворкінги перетворилися на золоту жилу

«Незважаючи на прогнозовану стриману інвестиційну активність напередодні виборів, очікується, що «здоровіші» економічні показники та гарантоване фінансування МВФ в рамках програми stand-by матимуть позитивний вплив на обсяги вхідних інвестицій у другій половині 2019 року», – підсумував Сергієнко.

Раніше повідомлялсоя, що на початку 2019 року ринок оренди в Києві був досить активний. Залежно від цінового сегмента 20-30% угод припадає на оренду нежитлових приміщення.

Джерело