Реєстрація /

Орендні ставки на офіси в Києві зростуть в 2019 році

Попит активізувався.

Пожвавлення ділової активності відбувалося на тлі низького введення бізнес-центрів і це стало причиною зростання орендних ставок в 2018 році.

Про це повідомили аналітики компанії JLL.

«Брак вільних офісних блоків разом із швидкозростаючим попитом привели до збільшення ставок оренди в обох класах. Максимальна базова місячна орендна ставка в класі А становила 30 дол. за кв. м на місяць (без урахування ПДВ і операційних витрат), збільшившись за рік на 2 дол., в класі В вона досягла 24 дол. за кв. м, піднявшись з початку року на 7 дол. Ми очікуємо подальшого зростання орендних ставок в 2019 році – на 3-6%», – коментує Уляна Марченко, аналітик компанії JLL (Україна).

Стаття по темі: Попит на «гнучкі офіси»: коворкінги перетворилися на золоту жилу

У 2018 році пропозиція на ринку офісної нерухомості Києва збільшилася на 47 тис. кв. м. Протягом року було введено тільки один об’єкт класу А – БЦ «Астарта», фаза 3, і шість класу B – БЦ Unit City, корпуси В2 і B3; БЦ «Лагода», фаза 3; БЦ на вул. Гайдара, 54; БЦ на вул. Володимирській, 101 і МФК Silver Breeze (реконструкція частини об'єкта під офіси). Всі ці будівлі виявилися майже повністю зайняті до моменту введення, що призвело до істотного скорочення вакантності на ринку в цілому.

Частка вільних площ продовжувала знижуватися протягом усього 2018 року і в 4-м кварталі в середньому по ринку досягла 7,6%, скоротившись майже в два рази в порівнянні з кінцем 2017 роки (13,3%).

Джерело