Реєстрація /

Економічні тенденції в Україні ставлять під сумнів ефективність іпотеки під 7%

Для позичальників є ризики.

Відмова МВФ в черговому транші на тлі істотних фінансових зобов'язань по виплатах попередніх міжнародних позик, а також заява представників Національного банку України про можливе підвищення облікової ставки через зростаючі інфляційні ризики не сприятимуть повноцінній реалізації державних програм по іпотеці.

Таку думку 100realty.ua висловив засновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насиковський.

«Згідно з програмою «Доступне житло» розмір компенсації банкам за видані кредити не буде змінюватися – держава «покриє» до 9% банківських витрат на виданий кредит. Але тут виникає цілком резонне побоювання, що цією програмою буде дуже важко «утриматися» в рамках задекларованих 7% для позичальника. І на даний момент немає ніяких гарантій того, що через несприятливу економічну ситуацію, відсотки по виплатах іпотеки не зміняться. Не виключено, що, наприклад, сім'я, яка оформила кредит терміном на 10 років під 7%, вже через рік або два буде змушена платити 10%, а то і 12%», – вважає експерт.

Олександр Насиковський, переконаний, що подібні держпрограми ефективні в країнах, в яких проводиться виважена макроекономічна політика, де позичальник захищений державою.

«У нашій країні люди ризикують на десятиліття і, на жаль, держава не зможе гарантувати, що для позичальника умови даних програм не будуть змінені», – підкреслив експерт.

Стаття по темі: Пільгова іпотека в Україні в 2021 році – як отримати кредит на квартиру під 7% річних

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело

Теґи