Реєстрація /

Дистанційна робота «працює» не для всіх, тому офіси будуть затребувані

Експерт пояснив, чому офіси користуватимуться попитом.

Карантин показав, що стовідсоткова онлайн-робота у більшості не виходить, офлайн все одно потрібен.

Про це повідомив Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

«Тому ми переорієнтуємося на гнучкі офіси, куди співробітники будуть приходити на зустрічі і для комунікації», – каже Андрій Рижиков.

Основною тенденцією відразу після виходу з локдауна стала оптимізація витрат – компанії скорочували персонал або частково переводили його на віддалену роботу, в зв'язку з чим намагалися домовитися з орендодавцями про зменшення орендних платежів, зменшенні площі або зміні локації.

«Навесні всі були впевнені, що історія з ковідом швидко закінчиться, але цього не сталося і на кінець року ми мали просідання ринку за орендними ставками в середньому 10-15%. Вакантність, за різними оцінками, зросла до 12-14% з 5-6%, які були до карантину. У Новий рік ми увійшли з не жорстким локдауном і непередбачуваним розвитком подій у лютому-березні, відповідно бізнес запасається фінансовим ресурсом, щоб в ці місяці мати можливість оплачувати основні витрати», – додає Андрій Рижиков.

Ті ж бізнеси, у яких фізично закінчувалися досить жорсткі нерозривні договору в грудні, з нового року почали шукати собі більш комфортні умови, тому активність на ринку оренди офісів з ремонтом продовжиться – влітку і восени невеликі офіси з ремонтом йшли, як гарячі пиріжки.

Стаття по темі: Як забудовники уникають відповідальності за несвоєчасну здачу будинків. Ключові пункти інвестиційного договору

Раніше повідомлялося, що у системі містобудівного моніторингу буде доступний перелік документів за кожним об’єктом будівництва у столиці.

Джерело