Реєстрація /

Девелопери пропонують знизити вимоги до готовності об'єкта для участі в програмі єОселя

Також готують цифрову платформу акредитації об'єктів будівництва.

Девелопери пропонують знизити вимоги до граничної готовності об'єкта для девелоперів з ідеальною репутацією для участі в програмі єОселя.

Таку думку висловили учасники зустрічі представників Української фінансової житлової компанії та Української асоціації девелоперів, яка обʼєднує найбільших девелоперів житлової нерухомості України.

Через те, що банки готові акредитувати лише будинки з відносно високим рівнем готовності, найліквідніші одно- та двокімнатні квартири, які розкуповуються на ранніх стадіях будівництва, стають недоступними учасникам програми єОселя. Крім того, ціна квадратного метра для них збільшується, адже вартість житла традиційно зростає з наближенням будівництва до завершення. Тому при акредитації пропонується враховувати також ділову репутацію девелоперів, які мають доведену історію успішно реалізованих проектів. І відповідно зменшувати вимоги щодо готовності найбільш надійних об'єктів, розширюючи тим самим вибір та зменшуючи вартість житла для покупця.

Частина серед запропонованих Українською асоціацією девелоперів змін також стосується безпосередньо умов. Запропоновано виключити фізичних осіб із переліку продавців. Адже кожна угода, укладена за єОселя є продавцями – фізичними особами – це кошти, які здебільшого не повертаються у сферу будівництва у вигляді нових інвестицій. Тому звуження пулу потенційних продавців має створити умови, в яких більшість виділених на програму коштів будуть спрямовані саме на нові будівельні проекти та сприятимуть подоланню житлової кризи та розвитку будівельної галузі.

Українська асоціація девелоперів також розробила концепцію пілотного проекту Цифрової платформи акредитації об'єктів будівництва, яка напрацьовуватиметься далі. Вона дозволить девелоперам представляти банкам-партнерам стандартизований набір відомостей та документів, частина з яких підтягуватиметься з національних реєстрів. Завдяки інтеграції з існуючими базами даних перевірятиметься будівельна документація, реєстрація та статус юридичних осіб, інформація про земельні ділянки та речові права.

Обмін даними проходитиме через єдиний електронний кабінет. Девелопери представлятимуть вичерпний перелік документів і відомостей та єдину анкету об'єкту, що будується. А банки відповідно аналізуватимуть інформацію та прийматимуть рішення щодо подальшої акредитації.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше за обсяги уведення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами за закінченим житловим будівництвом залишаються Київська область та Київ, на долю яких припадає 32% уведеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України із часткою 40%. Найменший показник – у регіонах з активними бойовими діями та наближених до фронту: Донецькій, Херсонській, Миколаївській областях.

Джерело