Реєстрація /

Через карантин у Києві істотно збільшилася вакантність офісів


Багато хто працює дистанційно.

За рік вакантність офісів в Києві збільшилася до 20%.

Про це 100realty.ua повідомив Володимир Гелюта, керуючий партнер UTG Offices.

Офісна нерухомість Києва – це близько 2 млн. кв. м, акумульованих в більш ніж 200 бізнес-і офісних центрах різних класів. І хоча офіційно навесні, на самому початку карантину, столичні БЦ не припиняли роботу, більшість співробітників компаній, що розміщують в них свої офіси, працювали віддалено.

«З огляду на те, що було незрозуміло, як довго триватиме карантин і наскільки швидко і ефективно компанії зможуть адаптуватися до нових умов, багато хто почав скорочувати свої офісні площі або зовсім відмовлятися від них. Але проблема в тому, що в більшості випадків ось так відразу розірвати контракт дуже складно і вкрай невигідно. Тому, багато хто намагався домовитися хоча б про знижки на поточні обсяги площ або ротацію всередині бізнес-центру. Зацікавлені в цьому були обидві сторони – орендодавці не хотіли залишитися в порожньому будинку і з поганою славою, орендарі – хоч якось оптимізувати кошти в умовах падаючої економіки», – коментує Володимир Гелюта.

Все це спровокувало зростання вакантності – в загальному по ринку з початку карантину, за словами експерта, вона виросла в два рази до 20%. Ще більше просіли бізнес-центри В і С класу, бізнес-центри старого зразка, і звичайно все ті, які відмовилися йти назустріч своїм орендарям. Звичайно, є і такі, які під час карантину не втратили жодного орендаря або оперативно встигли їх обертатися – у них вакантність практично на нульовому рівні.

«Найчастіше свої площі скорочували айті-компанії, оскільки вони виявилися найбільш підготовленими до тривалого віддаленого формату роботи. А ось деякі компанії продуктового, агро- і виробничого секторів тільки покращували свої офіси - як збільшуючи площі, так і просто переїжджаючи на аналогічний метраж, але в кращі умови за ту ж вартість квадратного метра», – додає Володимир Гелюта. При цьому заявлені ставки оренди практично не змінилися. Сьогодні тренд за індивідуальним підходом, в залежності від умов і домовленостей ставка може змінюватися аж до 15-30% від заявленої вартості об'єкта.

Вже зараз з'явилися нові формати – гнучкі робочі місця, коли на одному місці сидить кілька людей, а простором користується кілька проектних команд, також деякі open space переформатують в кабінетну систему. Найбільшою популярністю користуються офіси, в які можна в'їхати, не вкладаючи додаткові гроші в адаптацію – тобто повністю готові для роботи, часто навіть з меблями.

«Глобально коронакриза переформатував ринок офісної нерухомості з ринку орендодавця в ринок орендаря. Якщо раніше спостерігалася брак якісних офісних площ і бізнес-центри диктували свої умови, то сьогодні орендар вільно обирає з яким БЦ і за яким контрактом йому працювати. Тому зараз БЦ борються за кожного орендаря, пропонуючи різні умови і послуги, які могли б його залучити», – зазначає Володимир Гелюта.

У 2021-2022 році в Києві мають відкритися близько 30 бізнес-центрів загальною здається площею понад 600 тис. кв. м, що ще більше переформатує ринок офісної нерухомості.

Стаття по темі: Нові умови оренди офісів в Києві: що вигідно орендувати і як торгуватися восени 2020 року

Раніше повідомлялося, що вакантність на ринку офісів в Києві виросла на 3,9 п.п. з кінця 2019 року, склавши 12,4% на кінець 1П 2020 року.

Джерело