Реєстрація /

Депутат-забудовник задекларував майже 200 квартир

Ще у власності сім’ї депутата 5 будинків та 18 земельних ділянок.

Депутат міської ради Ірпеня Ігор Оверко у своїй декларації вказав, що володіє 186 квартирами, хоча сам він стверджує, що задекларував їх ще більше – 191. Їх загальна площа – 7 тисяч 888 кв. м. При цьому, депутат зазначив, що впродовж минулого року припинив право власності ще на 400 квартир. Окрім цього житла у родини депутата є ще 5 житлових будинків та 18 земельних ділянок.

Така кількість квартир і загалом квадратних метрів нерухомості – безумовний рекорд у деклараціях чиновників, які вони зобов’язані подавати.

Вражаючу кількість квартир у власності сам депутат пояснює тим, що він є співзасновником і керівником будівельної компанії, яка займається спорудженням житлових будинків.

«Я точно знаю кількість квартир, яких задекларував. Їх 191. Всі квартири я зареєстрував на своє ім’я, у подальшому я їх маю намір продавати так як це визначено законом: я йду до нотаріуса, ми вчиняєм всі необхідні дії.  Це не є схемою ухиляння від сплати податків, я легалізував усі квартири з метою сплатити все, що маю сплатити державі, не треба думати, що я щось приховую. Я сплачую всі податки державі», – переконував депутат-забудовник.

Однак юристи вважають, що це може бути не так проявом чесності, як саме мінімізацією податкових платежів.

«Треба дивитися договори, за якою ціною продаються ці квартири. Також він мав вказати вартість квартир на момент оформлення на себе та на момент продажу. Якщо ціна на квартири в декларації не вказана, не проблема укласти договір на продаж квартири за 10% від її реальної вартості, сплатити з цих коштів 8,5% податку, а решту 90% отримати готівкою. В цьому може бути економія», – зазначив юрист Юрій Брикайло.

Непрямим підтвердженням слів юриста є вказані Оверком дані у декларації про те, що в 2006 році він продав 400 квартир і сукупна сума його доходу від відчуження всього нерухомого майна, яка складає 52 млн. гривень.

Якщо припустити, що цей дохід він отримав виключно з продажу вказаних 400 квартир, то вийде, що в середньому він продавав квартиру за 130 тисяч гривень або приблизно 5 тис. доларів, що в рази менше за ринкові ціни на житло в Ірпені.

Пропонуємо ознайомитися з матеріалом про те, які податки потрібно сплачувати при купівлі-продажу житла.