Реєстрація /

Термомодернізація за ЕСКО-договорами вигідна ОСББ і ЖБК

Мешканці багатоквартирних будинків не несуть жодних ризиків.

ОСББ і ЖБК вигідно проводити термомодернізацію своїх будинків із залученням ЕСКО-компаній за ЕСКО-договорами. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Олексій Корчміт, радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

«ОСББ, коли бере кредит на якісь заходи, то зіштовхується з небажанням деяких мешканців робити виплати по ньому, а також з доволі складною процедурою отримання кредиту. У випадку ЕСКО-договорів, всі фінансові ризики по кредиту покладаються на ЕСКО-компанію, для ОСББ чи ЖБК тут жодних ризиків нема. Ще один важливий аспект – технічний. Часто є випадки, коли недобросовісні виконавці енергозберігаючих заходів неякісно виконали свою роботу і зникли, а ОСББ має платити кредит і ще витрачати кошти на переробку того, що було зроблено неякісно. ЕСКО-компанія залишається з об'єктом впродовж всього терміну енергосервісного договору. А враховуючи, що вона повертає собі гроші за рахунок економії, то вона незацікавлена в неякісних заходах. Адже без економії енергоресурсів, ЕСКО-компанія не заробить», – пояснив експерт.

Раніше повідомлялося про співпрацю влади і бізнесу в напрямку термомодернізації будівель бюджетної сфери за ЕСКО-договорами.