Реєстрація /

Найдорожчі і найзатребуваніші офіси – в центрі Гонконгу

Вартість оренди квадратного метру за рік там наближається до позначки 3 тис. доларів.

Три з п'яти найдорожчих міст світу за максимальною вартістю оренди офісних площ розташовуються в Азії, свідчать дані нової дослідницької системи Premium Office Rent Tracker компанії JLL. В рамках цієї системи експерти JLL аналізують комплексні витрати орендарів на преміальні площі – не лише базову ставку оренди, а й додаткові витрати на управління об'єктом і його обслуговування, комунальні послуги і податки.

Згідно з даними JLL, найдорожчим офісним ринком в світі є Гонконг, де сукупна вартість оренди площ класу «преміум» досягає 2 тис. 800 дол. за кв. м в рік, а частка вакантних площ в центральному діловому районі становить лише 1,2%.

Друге місце в рейтингу займає Лондон (2 тис. 600 дол. за кв. м у рік), де ставки оренди підтримуються на високому рівні завдяки стабільному попиту і низькій частці вільних офісів – лише 2,6% приміщень вакантні в лондонському районі West End. Першу трійку замикає Пекіна, який активно росте (2 тис. 100 дол. за кв. м на рік).

Нью-Йорк і Шанхай розташовуються на четвертому і п'ятому рядках з максимальними орендними платежами на рівні 1 тис. 800 дол. і 1 тис. 500 дол. за кв. м в рік відповідно.

Відзначимо, в той же час в Києві орендні ставки на офісні приміщення знижуються.