Реєстрація /

Рітейлери повертаються на Хрещатик і в Пасаж

Попит на торгові галереї зростає.

Colliers International відзначає зменшення вакантних приміщень на стріт-ритейлі – з 8 тис. кв. м на кінець квітня 2015 до 6 тис. 400 кв. м на початок грудня 2015 року. Зараз на Хрещатику і в Пасажі вакантні 17 приміщень –15% від загальної кількості приміщень, розташованих на цих торгових вулицях. З них: 15 приміщень – на Хрещатику, загальною площею близько 5 тис. 800 кв. м; 2 – в Пасажі, загальною площею близько 620 кв. м. Орендні ставки на головній торговій вулиці Хрещатику знаходяться в межах 75-80 дол./кв. м/місяць.

За даними компанії, на початок грудня стріт-рітейл на вул. Хрещатик (включаючи київський Пасаж) представлений переважно fashion-операторами (37 бутиків, 37% від загальної кількості зайнятих приміщень стріт-рітейлу) та закладами громадського харчування (26 ресторанів, кав'ярень і фастфудів, 26% від загальної кількості зайнятих приміщень стріт-рітейлу).

Для порівняння – на кінець квітня 2015 на вул. Хрещатик (включаючи київський Пасаж) було 34 fashion-бутіка і 27 закладів громадського харчування.

«Як показує дослідження, попит на стріт-рітейл в центрі Києва, в тому числі і на Хрещатику все ще формується переважно за рахунок fashion-операторів і закладів громадського харчування. Але вже зараз значна частина припадає на компанії, що представляють послуги, операторів ювелірних виробів, сувенірні лавки і магазини електроніки. Сукупно вони складають близько 30% від загальної кількості операторів на головній торговій вулиці Києва. Якщо раніше інші оператори не могли конкурувати за ціною з fashion-операторами за кращі приміщення в центрі столиці, то зараз, зі зниженням орендних ставок, багато хто може дозволити оплачувати вартість оренди. До того ж, більшість fashion-операторів сьогодні воліють відкриватися в сучасних ТРЦ», – говорить Олександр Носаченко, керуючий директор Colliers International (Україна).

Раніше повідомлялося, що експерти порівняли сегмент стріт-рітейлу Одеси і Львова.