Реєстрація /

Банки демпінгують ціни на житло

Заставну нерухомість пропонують до продажу дешевше, але купити її складно.

Банки, в яких опинилося багато об’єктів нерухомості як заставне майно, намагаються пошвидше їх позбутися і демпінгують ціни на ринку. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Володимир Семенцов, директор компанії «Е.К. Сервіс».

«Достатньо зайти на сайт з оголошеннями про продаж квартир і бачимо, що ідентичні квартири від банку продаються по ціні 750 доларів за квадратний метр, а від власника – 1050 доларів за квадратний метр, що більше відповідає ринку на сьогоднішній день. Говорити про те, що банки саме демпінгують і в такий спосіб вбивають ринок змушує те, що насправді, операцій по цих пропозиціях не відбувається, хоча ціна дуже приваблива, тож їх мали б розкуповувати дуже активно. Річ у тім, що купівля заставного майна – складний, важко структурований і незрозумілий людям процес. Відповідно, в результаті банки не продають свою нерухомість за вказаними цінами, а лише формують у кінцевого покупця очікування нижньої планки ціни, які в 90% випадків не виправдовуються, а підтвердженням цьому є незначна кількість проданої банківської нерухомості», - пояснив експерт.

Раніше повідомлялося, що на балансі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб – понад тисяча об’єктів нерухомості, які дісталися йому «у спадок» від неплатоспроможних банків.