Реєстрація /

Забудовники житла беруть кредити в українських банках

Банк видають кредити.

Українські банки сьогодні кредитують забудовників житла. Це стосується і столиці, і регіонів. Про це повідомляє у своєму звіті Національний банк України.

«Великі компанії беруть кредити на термін до трьох років. Менші отримують від банків короткострокове кредитування, що використовується для підтримання темпів будівництва, якщо не вдається швидко продавати збудовані квартири. Однак загальні обсяги кредитування забудовників поки невеликі. Основним джерелом фінансування є власні кошти забудовників та надходження від покупців житла», – говорять у банку.

 За прогнозами аналітиків, в умовах зниження темпів інфляції та відсоткових ставок можна очікувати подальшого зростання гривневого іпотечного кредитування та фінансування банками забудовників. Однак у короткостроковій перспективі темпи його будуть помірними з огляду на дефіцит якісних позичальників та невирішеність проблеми валютних боргів. «Ураховуючи те, що на сьогодні масштаб такого кредитування невеликий, його зростання не створюватиме ризиків та поки не матиме значного впливу на ціни на житлову нерухомість. У перспективі, щоб контролювати ризики, що створює ринок житла для фінансової стабільності, Національний банк планує ретельно стежити за цінами», – говорять у НБУ.

Раніше повідомлялося, що банки не хочуть кредитувати об’єкти комерційної нерухомості.