Реєстрація /

Активісти розповіли історію скандальної новобудови в центрі Києві

Церква довела історичні будинки до руйнування і почала будувати багатоповерхівку.

Впродовж десяти років будинки на Десятинному провулку, на місці яких потім почалося будівництво однієї з найскандальніших новобудов Києва і знесення зайвих поверхів якої врешті домоглися активісти, спеціально доводили до руйнування. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповіла Марина Соловйова, керівник громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива».

«У 2003 році земельна ділянка на Десятинному провулку 3-5 була надана УПЦ Київського патріархату з метою обслуговування двох будинків, які були на ній розташовані і значилися в реєстрі пам’яток історії. За 10 років ці будинки були приведені в занедбаний стан, вони не відновлювалися, не реставрувалися, і врешті опинилися в такому стані, що їх викреслили з реєстру пам’яток. В 2012 році начебто розпочалися археологічні дослідження на цій ділянці, будинки були зруйновані і там почали рити котлован. З того часу постійно відбувалися акції протесту з метою захистити цю землю, яка належить до кількох історико-культурних національних заповідників. Адже на місці, з якого починалася Київська Русь споруджувалася не  культова будівля, а офісно-житловий будинок-монстр. І все це без жодного дозволу, без зміни цільового призначення земельної ділянки, без згоди Верховної ради, без повідомлення ЮНЕСКО, що є обов’язковим в такому випадку», – розповіла активістка.

Нагадаємо, що після довгих протестів активістів і суперечок із забудовником розпочався демонтаж зайвих поверхів цієї будівлі.