Реєстрація /

Реконструкція паркану навколо ботсаду «обростає» скандалом

Будівельники забивають палі за 8 млн. грн.

Реконструкція старовинного паркану навколо ботанічного саду імені О.Фоміна перетворюється на скандал: замість реставрації аварійного забору робочі дощенту розібрали 600 метрів старої огорожі і тепер забивають палі. За їх словами, закінчити роботу вони повинні вже у квітні, витративши на ці цілі 8 мільйонів гривень. Хоча автор ідеї реконструкції паркану, скульптор Костянтин Скритуцький, запевняє, що паркан можна було не рушити, а оновити за 2 млн. грн.

«Зараз встановимо всі палі, викопаємо траншею, а потім заллємо все монолітом і почнемо викладати паркан і колони», – розповідають робітники.

З демонтажем старого паркану і будівництвом на його місці нового згодні не всі.

«Ми придумали технологію і художнє рішення реконструкції огорожі ботсаду. Суть ідеї в тому, щоб максимально ефективно, але при цьому за невеликі кошти (близько 2 млн. грн.), зберегти старі, «намолені» цеглини огорожі шляхом бетонування їх в оригінальній опалубці. Це б зміцнило конструкцію і зберегло старі стіни. Решітки огорожі ми теж обстежили: вони вимагали зняття старих шарів фарби, заміни поперечних металевих смуг і фарбування сучасними, нетоксичними фарбами. Два прольоту огорожі, для наочності нашої ідеї, ми відреставрували: вони знаходяться біля колонади з боку бульвару Шевченка. Але нещодавно ми виявили, що невідомі знесли весь старовинний паркан, пам'ятник садово-паркового мистецтва! Зі мною, як з автором ідеї реконструкції, ніхто не радився», – розповів скульптор Костянтин Скритуцький.

У КМДА пояснюють: роботи обходяться так дорого, оскільки забір ремонтується не частково, а робиться грунтовно, із застосуванням нових технологій.

Раніше повідомлялось, що знесли раритетний паркан навколо Ботанічного саду.