Реєстрація /

Суд просять розірвати договір на реконструкцію будинків на вул. Хорива для збереження «Садиби Дмитрієва»

Частина вказаних будівель у 2014 році набула статусу пам'яток архітектури місцевого значення.

Прокуратура просить суд розірвати інвестиційний договір на реконструкцію будинків на вул. Хорива, 2 з метою збереження пам'ятки – «Садиби Дмитрієва».

Про це йдеться у повідомленні Київської міської прокуратури.

У 2010 році між комунальним підприємством, яке діяло за дорученням Подільської районної у Києві ради, та приватною компанією укладено інвестиційний договір на будівництво об'єкту нерухомості та реконструкцію 8 будинків по вул. Хорива, 2 (літ. А, Б, В, Р, Д, Е, Ж, С) загальною площею майже 3110 кв. Зазначені будинки ще у 2007-2009 роках перебували в аварійному, непридатному для проживання стані.

Проте, частина зазначених будівель у 2014 році набула статусу пам'яток архітектури місцевого значення, а проведення їх реконструкції заборонено законодавством.

«Унікальність цієї пам'ятки пов'язана з тим, що кожен із будинків був збудований у різний час починаючи з 30-х років XIX століття і закінчуючи 1897 роком, що дозволяє відслідковувати та досліджувати еволюцію архітектури київського Подолу позаминулого століття», – говориться в повідомленні.

Також встановлено, що станом на даний момент, тобто майже 14 років з моменту укладання договору, підприємство навіть не почало виконувати умови інвестиційного проекту щодо реконструкції/реставрації зазначених об'єктів комунального майна.

Київська міська прокуратура звернулася до суду з позовом щодо розірвання зазначеного інвестиційного договору.

Господарським судом Києва відкрито провадження у справі, його розгляд триває.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело