Реєстрація /

Собівартість будівництва в Києві виросла

Будівництво житла та комерційної нерухомості стало дорожче.

З початку 2014 собівартість будівництва в Києві виросла на 15-20%. Про це повідомляють аналітики компанії «АІММ-ГРУП». 

Згідно з даними компанії на сьогоднішній день середній показник вартості будівництва в столиці становить 5 тис. грн. за кв. м. без урахування вартості землі. За останній місяць цифри зберігаються в межах 5-6 тис. грн. 

«Зміна собівартості пов'язана із збільшенням рівня інфляції та ризиків замовника у зв'язку з нестабільною ситуацій в країні», – коментує дані Ганна Іскіердо, директор компанії «АІММ-ГРУП». 

Зведення житлового будинку без урахування витрат на інфраструктуру при цьому обходиться в 6 тис. грн. за кв. м., торгового – 8-10 тис. грн. за кв. м без обробки площ орендарів, офісного – 7-8 тис. грн. за кв. м. За її словами в той же час мінімальна вартість будівництва одного квадратного метра житла становить 3,5 тис. грн. кв. м, максимальна може досягати в Києві 7 тис. грн. кв. м. 

«На собівартість будівництва впливає безліч факторів: правильне управління проектом, раціональні архітектурні та проектні рішення, необхідність підводити до ділянки додаткові інженерні мережі, вартість землі та використовуваних будматеріалів, об'єкти інфраструктури та інше. Саме тому собівартість будівництва у кожного окремого об'єкта різна», – говорить експерт.

Раніше повідомлялось, що забудовники витрачають на хабарі до 30% від вартості будівлі.