Реєстрація /

Механізм перенесення даних про нерухомість у новий Реєстр потрібно вдосконалити

Для цього необхідно внести зміни до відповідного закону.

Оновлений Закон «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», який діє у країні вже другий рік, не передбачає «автоматичного» перенесення інформації з реєстрів, які діяли раніше, також не визначає відповідальних за це перенесення. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Олександр Буртовий, партнер юридичної фірми «Антика».

«Інформація з реєстрів, що діяли раніше у новий реєстр може бути перенесена або державним реєстратором (на підставі заяви правовласника), або нотаріусом в рамках нотаріального укладення угоди (нотаріус зобов'язаний перенести інформацію з попередніх реєстрів в новий і зареєструвати права, що виникли в результаті підписання угоди). Іншими словами, ні реєстраційна служба, ні інші державні органи та підприємства не несуть відповідальності за формування даних реєстру, а його наповнення – це проблема самих правовласників», – зазначив юрист.

Олександр Буртовий також висловив думку, як оптимально було б налагодити процес перенесення даних зі старих реєстрів в новий.

«Я не думаю, що доцільно і коректно було б зобов'язати правовласників звертатися в реєстраційну службу із заявою про перенесення інформації до нового реєстру. Більш справедливим було б внести зміни до закону і забезпечити належну передачу реєстраційних справ з БТІ в реєстраційну службу, а також зобов'язати реєстраційну службу внести дані в систему нового реєстру. При цьому повинна бути встановлена ​​як адміністративна, так і кримінальна відповідальність державних реєстраторів за невиконання або неналежне виконання цієї функції, перекручення даних, зловживання правом доступу до приватної інформації і т. д.», – вважає юрист.