Реєстрація /

Девелопери вводять в експлуатацію нові бізнес-центри від безвиході

Інакше не завершені проекти лежатимуть «мертвим» вантажем ще довго.

Пропозиція приміщень в якісних бізнес-центрах Києва значно переважає попит на них. І ця тенденція лише поглиблюватиметься, адже на ринок виходитимуть нові об’єкти, а передумов для активізації і розвитку бізнесу, а отже і попиту на офісні приміщення, нема. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Віктор Оборський, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.

«Поява нових об’єктів зумовлена не тим, що хтось не розуміє існуючої ситуації і впевнений, що саме його об’єкт набере орендарів, а тим, що об’єкти будувалися давно і вони не можуть безконечно довго залишатися на стадії девелопменту. Їм необхідно виходити на ринок, щоб хоча б якось обслуговувати, наприклад, кредитні зобов’язання девелопера, а не висіти на його балансі «мертвим вантажем», – зазначив Віктор Оборський.

Нагадаємо, що на початку наступного року на ринок Києва має вийти ще близько 150 тис. кв. м  якісних офісних площ. Однак займати їх нема кому, адже бізнес-активність, за словами Оборського, на низькому рівні, а «розвитку підприємництва – великого та середнього бізнесу, які є є основним споживачем якісної офісної пропозиції, наразі ми не спостерігаємо», – додав він.