Реєстрація /

Як знайти хороших орендарів: кому довіряти своє житло, а кому - ні

Здача в оренду квартири несе в собі низку ризиків, які в основному залежать від особистості орендарів, їх порядності та відповідальності.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, як знайти орендарів, яким можна без проблем довірити свою нерухомість.

Як не нарватися на шахраїв

Найбільший страх орендодавця – це здати в оренду нерухомість шахраям, який може не тільки здійснювати незаконні операції з майном, і привести до фінансових втрат.

Найпоширеніші махінації недобросовісних орендарів:

  • Здача квартири в суборенду;
  • Проживання в квартирі більшої кількості людей, ніж було заявлено;
  • Розміщення в квартирі незаконного бізнесу, ведення незаконної діяльності;
  • Продаж майна в квартирі;
  • Затримка з оплатою квартири і потім з'їзд без попередження, що не сплативши борг та інше.

У квартиру може заселена не одна, а до десяти осіб і квартиру буде використано як хостел. Також орендар може здати в суборенду або здавати подобово житло. Можуть використовувати квартиру для виготовлення і поширення наркотиків, порнографічних матеріалів і т.д. Також бувають випадки, коли орендарі кажуть про свої фінансові проблеми, просять почекати з оплатою і потім, нагромадивши істотний борг – без попередження з'їжджають. Знайти таких орендарів потім дуже складно, якщо вони, наприклад, живуть в іншому місті або країні.

Стаття по темі: Безпечна угода на ринку нерухомості – поради юристів для первинного і вторинного ринків

Однією з ознак того, що у орендаря не зовсім чисті наміри – це приховування інформації або, якщо він плутається у відповідях. Тому експерти радять ставити багато питань орендарям і через час перепитувати, щоб помітити плутається він в своїй історії. Наприклад, обов'язково потрібно дізнатися, де працює людина, яку посаду обіймає, давно чи ні. Через час уточніть деталі його професії. Спостерігайте за мімікою і жестами людини, як він відповідає на питання. Також має викликати підозру, якщо людина не хоче офіційно оформляти оренду квартири. Оскільки орендар не несе ніяких фінансових зобов'язань в даному випадку, то відмова підозріла і варто засумніватися в намірах орендаря. Також варто звернути увагу на те, чи надає він все потрібні документи для оформлення угоди.

«Відносини з орендарями будуються за тим же принципом, що і відносини з іншими людьми. Потрібно довіряти і орієнтуватися на свою інтуїцію», – каже Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

За її словами, на стадії пошуку орендарів консультант з нерухомості завжди цікавиться тим, яких орендарів готові власники.

Договір дорожче грошей

Гарантією того, що ви зможете захистити свої права в разі спірної ситуації – є підписаний договір.

«Також важливим є документальне оформлення відносин - підписання нотаріально завіреного договору, який захищає права обох сторін угоди. Це документ, який в разі суперечок допоможе з'ясувати ключові фінансові моменти», – каже Олена Бібєрова.

Що повинен включати договір оренди:

  • Предмет договору, яким є квартира;
  • Права та обов'язки сторін;
  • Відповідальність сторін;
  • Також бажано укладати додаток до договору, де буде вказано все майно, що знаходяться в квартирі.
договор орендидоговор оренди

Договір, щоб мати юридичну силу підлягає нотаріальному посвідченню. На сьогоднішній день вартість оформлення у нотаріуса коштує в середньому близько 3000 грн.

Читайте також: Скільки коштує зробити ремонт квартири в Києві: порівняння цін в 2021 та в 2020 роках

Кому не варто здавати житло

Є категорії орендарів, які спочатку збільшують ризики псування майна орендодавця.

«Наприклад, часто власники не хочуть здавати нерухомість орендарям з тваринами і дітьми, оскільки це підвищує амортизацію квартири, потрібно буде з часом витратити більше грошей на ремонт або заміну меблів. Однак не всі орендодавці принципові в цьому питанні, хтось навпаки хоче, щоб орендарями була сім'я, оскільки це в якійсь мірі гарантує те, що люди будуть орендувати нерухомість більш тривалий час, адже з маленькими дітьми переїзд вимагає додаткових витрат сил і часу. Також хтось не хоче здавати квартиру іноземцям через різницю в менталітеті. Для кого-то це не проблема, а хтось принциповий в цьому питанні. Це стосується і здачі в оренду житла студентам. Оскільки часто студентське життя асоціюється з вечірками, власники нерухомості, скептично дивляться на таку категорію орендарів», – говорить Олена Бібєрова.

Найбільш затребувані орендарі – це молоді сім'ї без дітей, самотні люди зі стабільною роботою і популярною професією, яка гарантує постійний дохід, що знижує ризики затримок з оплатою за оренду.

Стаття по темі: Як підготувати квартиру до продажу – поради експерта

Що робити, якщо ви стали жертвою шахраїв

У Міністерстві внутрішніх справ України говорять про те, що необхідно відразу звертатися із заявою в поліцію. При цьому відносини з орендарем повинні бути документально оформлені.

«Після притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, ви можете звернутися до суду з вимогою відшкодування матеріальної та моральної шкоди», – радять в МВС.

Для отримання правової допомоги ви можете звернутися в найближчий до вас місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, адресу та контактний телефон яких ви зможете дізнатися за телефоном Єдиного контактного центру системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Источник