Реєстрація /

Як підготувати квартиру до продажу – поради експерта

Щоб швидко і вигідно продати квартиру в Києві необхідно правильно підготувати об'єкт і мати на руках необхідні документи для здійснення угоди.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, як правильно підготувати квартиру до продажу.

Які документи потрібні для продажу квартири

Найважливіше питання – це підготовка документів для продажу квартири. Перед здійсненням операції завжди цікавляться про наявність документів.

«Найважливіше питання, на який варто звернути увагу – це на ситуацію з документами. Професійні консультанти з нерухомості в першу чергу перевіряють документи, можливі «підводні камені» або невирішені питання, які можуть відбитися на тривалості процесу пошуку клієнтів і оформлення угоди. Наявність всіх необхідних документів – це важливий момент, оскільки безпека – це з основний чинник вигідної угоди і швидкого пошуку покупця», – каже генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

Читайте також: Безпечна угода на ринку нерухомості – поради юристів для первинного і вторинного ринків

Перелік документів продавця для продажу нерухомості

  1. Паспорт та ідентифікаційний код. Без цих документів в Україні неможливо здійснити ніяку угоду. Тут важливо звернути увагу вклеєна чи в паспорт фотографія, яка відповідає віку (в 25 і 45 років потрібно міняти фото в документах старого зразка). Також якщо була зміна прізвища, то потрібна довідка про це.
  2. Також якщо квартира належить кільком власникам, то потрібні і їх документи або довіреність.
  3. Свідоцтво про шлюб. Якщо квартира придбана в шлюбі, то потрібна згода чоловіка або дружини.
  4. Правовстановлюючі документи. Докукменти, що підтверджують право власности – без них угода не може бути проведена.
  5. Технічний паспорт на квартиру.
  6. Експертна оцінка нерухомості. Зараз оцінка проводиться онлайн. Найчастіше фахівці з нерухомості допомагають з цим питанням і продавцеві не потрібно самостійно організовувати цей процес.
  7. Довідка Форми-2. Це довідка про кількість зареєстрованих осіб в квартирі, що відчужується. Її видають у ЖЕКу або ОСББ.
  8. Довідка про відсутність заборгованості по сплаті комунальних послуг. Її можна отримати в ЖЕКу або ОСББ. Можна також надати платіжки за комунальні послуги за останній місяць.

Стаття по темі: Як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Як підготувати квартиру до переглядів

Те, яке перше враження буде у покупців залежить, в тому числі, результат угоди. Варто звернути увагу на те, що перше побачить потенційний покупець на перегляді. В даному випадку простіше, якщо квартира розташована в новому будинку, там часто все виглядає охайно. Якщо житло розташоване в старому фонді – тоді варто звернути особливу увагу на стан під'їздів. Іноді варто заплатити двірнику або найняти когось, хто зможе помити під'їзд і прибрати зайві запахи. Можливо, навіть пофарбувати стіни.

Потім потрібно підготувати квартиру.

«Далі необхідно підготувати приміщення до продажу, воно повинно бути чистим і без зайвих речей. Варто оцінити необхідність проведення косметичного ремонту. Рада щодо доцільності ремонту також може надати консультант з нерухомості. Не завжди такий ремонт виправдовується, іноді з урахуванням пропозиції конкурентів, стану житла простіше трохи знизити ціну або залишити так, як є і подивитися на відгук від потенційних покупців. Після перших переглядів нерухомості відразу стає зрозуміло, які недоліки варто виправити і якої стратегії продажів дотримуватися», – каже Олена Бібєрова.

Що стосується зайвих предметів, то потрібно прибрати дрібні деталі інтер'єру і навіть меблі, якщо вона має неестетичний вигляд (поламана, дуже стара). У кімнатах має бути просторо.

Також варто прибрати фотографії та особисті речі. Так покупець зможе себе ототожнювати з приміщенням, представляти себе власником квартири.

Поради експертів: Як зекономити на комунальних послугах в Києві в 2021 році: корисні поради енергетиків та комунальників

На переглядах необхідна мінімальна присутність домочадців та членів родини. Іноді навіть краще довірити організацію перегляду консультанту по нерухомості.

Бажано також прибрати з квартири домашніх тварин. Не всім подобається з домашніми тваринами. Консультанти з нерухомості кажуть, що на прийняття рішення покупця впливають запахи в квартирі. Найбільш вигідні – запах свіжозвареної кави і випічки. Це створює відчуття затишку і комфорту. У той же час використовувати освіжувачі повітря не рекомендують, оскільки такі запахи не всім подобаються і можуть відштовхнути і вплинути на враження від квартири.

Слухайте зворотний зв'язок

Після переглядів потенційні покупці завжди говорять про те, що їм сподобалося, а що ні. Таку інформацію можна отримати у консультанта з нерухомості або запитати у покупців, якщо ви організовуєте перегляди самостійно. Слухаєте зворотний зв'язок не критикуючи, використовуйте це для того, щоб зробити об'єкт більш привабливим і нейтралізувати моменти, які можуть відштовхувати покупців.

Источник