Реєстрація /

Як оцінити будинок перед продажем

Як швидко продати будинок у Києві та області.

Для кожного об'єкту нерухомості є свої нюанси. У цій статті розглянемо те, як презентувати будинок на продаж та швидко знайти покупця.

Візуальна презентація

Оскільки часто будинки знаходяться за межами міста, візуальна презентація об’єкту в даному випадку має велике значення. На перегляд поїдуть лише найбільш зацікавлені покупці і для того, щоб їх заохотити потрібно всебічно продемонструвати будинок.

Перед подачею оголошення зробіть 10-20 фотографій будинку в різних ракурсах і покажіть покупцеві найгарніші місця. Можна зняти відео.

Обов'язково вказуйте правильне розташування будинку на карті, не вводьте покупця в оману.

Рекомендації щодо написання оголошень

Під час продажу будинку та ділянки до нього в тексті оголошення обов'язково вкажіть те, що насамперед цікавить покупця.

Дізнатися про те, що писати в оголошенні можна із перших дзвінків, якщо не встигли визначити раніше самостійно. Покупці, що телефонують, та й посередники теж підкажуть вам, що написати в першому абзаці оголошення.

Як підготувати будинок до продажу

Для покупців будинків важливим є прибудинкова територія. Часто власники проводять на ній більшість часу, особливо в теплу пору року. Тому прибудинкова територія – це свого роду візитівка будинку. Варто зробити прибирання прибудинкової території, підфарбувати огорожу тощо.

Обов'язково треба прибрати сміття не лише перед будинком, а й на підходах до нього.

Під час наведення порядку одразу визначте, які кімнати на сонячній стороні, переваги всіх приміщень будинку.

Стаття по темі: Новий закон змінив податки на продаж нерухомості в Україні

Що впливає на вартість будинку

При визначенні вартості будинку потрібно враховувати так чинники:

  1. Наявність всіх документів. Відсутність обтяжень, «чиста» історія власників будинку, ділянка оформлена, є кадастровий паспорт тощо, власники виписані.
  2. Гарні, тихі сусіди теж хороший стимул тримати ціну, особливо якщо вони стежать за станом своїх будинків, ділянок та дороги.
  3. Розташування на місцевості, тобто не біля траси, не в кінці вулиці (хоча комусь подобається жити в останньому будинку біля дороги), близькість до водойми, лісу тощо.
  4. На вартість впливає технічний стан не лише за паспортом, а й фактичний стан зовнішньої сторони фундаменту, якщо є, то підвалу, зовнішніх та внутрішніх стін, даху. Стан інженерних комунікацій, тобто опалення, свердловина, електрика, газ, інтернет, тощо.
  5. На визначення вартості впливає дорога до будинку, мінісупермаркети у кроковій доступності, школа, лікарня, дитсадок, зупинки транспорту, заправки, відділення банків тощо; наявність чи відсутність шкідливих виробництв; наявність саду та зелених насаджень поблизу будинку.

Важливо оцінити як переваги, так і виявити і вчасно до приходу покупця всі недоліки і відпрацювати (придумати), як їх обіграти.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 січня 2022 року в Україні – податки, таріфи, збори

Що впливає на вартість землі

  1. Оцінюйте ділянку не за кадастровою або ринковою вартістю (за оголошеннями), виходьте із ціни за сотку;
  2. Категорія, тобто, сільгосппризначення, землі населених пунктів та інше;
  3. Під яке використання – можна господарювати, будувати будинок, ведення садівництва тощо;
  4. Під чиїм відомством знаходиться – дачний кооператив, населений пункт (селище, СМТ, село);
  5. Під'їзні шляхи;
  6. Віддаленість від райцентру;
  7. Наявність комунікацій.

Для того, щоб продаж відбувся швидше приділяйте увагу рекламі і не тільки в Інтернеті, але і на ділянці, розмістивши банери, оголошення.

Источник