Реєстрація /

Що зміниться з 1 травня в Україні: нова ціна на газ, вводиться пеня на борги по комуналці

Нововведення з 1 травня в Україні обіцяють подорожчання комунальних послуг і посилення правил їх оплати

На початку травня вводяться нововведення, які відіб'ються на добробуті українців – змінюються ціни на газ і правила оплати комунальних послуг. Що зміниться з 1 травня в Україні – розбирався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Що зміниться з 1 травня в Україні: «Нафтогаз» змінює ціни на блакитне паливо

НАК «Нафтогаз України» вирішив з 1 травня змінити ціну на газ. Ще на початку квітня 2019 року компанія мала намір підвищити оптову ціну газу для населення на 15 відсотків – з 8 550 грн за 1 тисячу кубометрів збільшиться до 9 720 грн за тис куб. Повідомлення про підвищення ціни на газ було за кілька тижнів розіслано облгазам - компаніям, які постачають паливо в регіонах.

Однак пізніше, 22 квітня, «Нафтогаз» заявив, що з Кабінетом міністрів визначив новий механізм регулювання цін на газ. У підсумку, з 1 травня в Україні тариф на газ все-таки знизиться – до рівня 8247 гривень за тисячу кубометрів.

Про зміну тарифів на транспортування і розподіл газу не повідомляється.

Стаття по темі: Як економити на комунальних послугах в 2019 році: практичні поради

Що зміниться з 1 травня в Україні: абонплата за комуналку і керуючі житлових будинків

З 1 травня в Україні вступають в силу положення закону «Про житлово-комунальні послуги». Мешканці будинків тепер вільні у виборі постачальників ЖКП. Споживач самостійно вирішує, укладати йому прямий або колективний договір. Власники житла в багатоквартирних будинках зможуть вибрати керуючого – це може бути конкретна людина, а може бути компанія. Вони відповідатимуть за розподіл коштів на утримання житлових багатоквартирних будинків і обслуговування прибудинкової території.

Крім того, вводиться поняття абонплати за надання комунальних послуг, яка піде на утримання будинків, зарплати керуючим і поточний ремонт.

Нововведення було ініційоване для створення альтернативи системі ЖЕКів, які діють в Києві і більшості міст України.

Що зміниться з 1 травня в Україні: вводиться пеня на борги за комуналку

Той же закон встановлює правило про оплату пені на борги по комунальним послугам і за їх несвоєчасну сплату. Пеня за комуналку буде складати 4% річних. Крім того, зазначено, що при зміні тарифу на комунальні послуги постачальник повідомляє споживачам про коригування не пізніш як за 30 днів до нововведень.

Нагадаємо, що раніше Кабінет міністрів України вводив мораторій на стягнення пені за борги по ЖКП через різке подорожчання газу, опалення і гарячої води.

Стаття по темі: Покрокова інструкція: як укласти договір на поставку електрики, повернути переплату і провести звірку рахунків

Що зміниться з 1 травня в Україні: вводяться нові правила вивезення сміття

Уряд України прийняв постанову, яка відкоригував правила надання послуг з вивезення побутових відходів та поводження з ними. Тепер вивозити сміття може компанія, яка обрана за конкурсною процедурою органами місцевого самоврядування. Між ними повинен бути складений договір про надання послуг з поводження з побутовими відходами. Вони повинні вивозитися тільки спеціально обладнаними авто, а також можуть розглядатися як вторинна сировина.

Види відходів в Україні

  • великогабаритні – розміри яких перевищують 50 х 50 х 50 см і не поміщаються в сміттєвих баках об'ємом до 1,1 кубометра;
  • небезпечні відходи – які мають небезпечні фізичні, хімічні, біологічні властивості, і потребують спеціальних методів і засобів поводження з ними;
  • ремонтні відходи – залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, які утворилися під час проведення в житловому будинку, окремій квартирі, будинку громадського призначення капітального та поточного ремонту, перепланування, переобладнання, прибудови тощо.

Стаття по темі: Податок на нерухомість в 2019 році: скільки і кому платити

Що зміниться з 1 травня в Києві: виростуть розцінки на опалення і гарячу воду

Ще в березні КП «Київтеплоенерго» повідомило, що тарифи на опалення і гарячу воду в Києві збільшаться з 1 травня. Комунальники обгрунтували підвищення запланованим зростанням ціни на газ і компенсацією за поставки тепла восени 2018 року, коли газ уже подорожчав, а тарифи - ще немає.

Нові тарифи на теплову енергію у Києві з 1 травня 2019 р.

Категорія споживачів Тариф в грн за 1 Гкал з ПДВ
населення 1611,58
бюджетні установи 1822,40
религійні установи 1630,73
інші споживачі 1813,69

Нові тарифи на опалення для населення в Києві з 1 травня 2019 р.

Категорія споживачів населення
за наявності квартирного (на приміщення) та/або будинкового засобу обліку теплової енергії (грн/Гкал з ПДВ) 1654,41
за відсутності квартирного (на приміщення) та/або будинкових засобів обліку теплової енергії за місяць протягом опалювального періоду (грн/Гкал з ПДВ) 38,50

Нові тарифи на гарячу воду для населення в Києві з 1 травня 2019 р.

категорія населення тариф в грн за 1 куб. м з ПДВ
населення (за умови підключеної рушникосушарки) 97,89
населення (за умови відсутності рушникосушарки) 90,54
религійні установи 89,13
інші споживачі 98,07
бюджетні установи 98,49
управителі багатоквартирних будинків (за умови підключеної рушникосушарки) 95,35
управителі багатоквартирних будинків (за умови відсутності рушникосушарки) 88,20
Источник

Теґи