Реєстрація /

Склади для зберігання особистих речей: чи буде попит на послугу?

Особливості зберігання та скільки це коштує

У Києві з'являються склади для зберігання особистих речей. Такі багато хто бачив у американських фільмах або за кордоном. Що чекає даний сегмент в майбутньому в Україні, дізнавався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Що є на ринку складів для зберігання речей

Ринок індивідуального зберігання в Україні на даний момент розвивається: лише у 2019 році було відкрито кілька складіва для особистих речей, проте досі пропозиція обмежена. У західних країнах все навпаки – попит високий і пропозиція стрімко зростає.

«Ринок індивідуального зберігання все ще слабо розвинений в Україні в порівнянні із західними країнами, де жителі більш мобільні і вважають за краще оренду квартир покупку власного житла. Попит з боку населення в цих країнах на покупку житлової нерухомості зменшується в силу відмінності способу життя, а також минулих економічних потрясінь. Як приклад, руйнівний ефект житлової кризи 2007 року на домогосподарства США. У Європі популярність даної послуги також зростає за рахунок зростання цін на нерухомість, урбанізації і соціально-демографічних змін», – каже Наталя Сокирко, директор департаменту промислової та логістичної нерухомості CBRE Ukraine.

Стаття по темі: Як перевести житлове приміщення в нежитлове: порядок дій та нововведення

За її словами, ринок складів індивідуального зберігання тільки починає формуватися в Україні, а послугами користуються як фізичні особи, так і підприємці. В останньому випадку сервіс більше відомий як відповідальне зберігання. На Київському ринку зараз близько 10 операторів, які надають послуги self-storage:

  • «Столична Кладовка»
  • «Комора»
  • «Міні склад»
  • «Свій склад»
  • Man
  • Tetris Box
  • United Box та інші.

Також на ринку є компанії, які займаються не тільки зберіганням, а й перевезенням речей, такі як «Мураха», YarTrans Logistic і інші.

Попит з боку фізичних осіб, як правило, виникає при переїзді, ремонті або сезонному зберіганні. У разі операційної діяльності малого бізнесу – це використання площі для зберігання запасів, особливо з огляду на прискорений розвиток сегмента e-commerce marketplace в Україні в останні кілька років.

Чи є попит на склади для зберігання особистих речей

Ринок складів слабо розвинений з кількох причин. На думку Наталі Сокирко, одним із стримуючих чинників розвитку сегмента в Києві є низький рівень вільних площ на ринку, який на кінець 1 кв. 2019 року склав 3,6% (-0,1 п.п. з початку року). Більш того, з огляду на специфіку послуги індивідуального зберігання, складські приміщення в безпосередній близькості до транспортних вузлів – невід'ємна вимога для подібного бізнесу, а вільні приміщення з таким розташуванням зараз практично відсутні.

«Один з локальних операторів на ринку за останній рік закрив два з трьох складів індивідуального зберігання, в результаті низького попиту на послугу і розташування приміщень в важкодоступних для фізичних осіб промислових зонах», – говорить експерт.

Стаття по темі: Купівля офісів в житлових комплексах Києва: пропозиція обмежена і ціни ростуть

Серед інших обмежень для розвитку сегмента: низька купівельна спроможність і слабка мобільність населення, необізнаність про послугу і неготовність споживача переходити на подібний вид платних послуг.

За словами керуючого директора NAI Ukraine Дмитра Корнієнка, їх компанія спілкувалася з найбільшим американським провайдером складських просторів для особистого користування, але вони проаналізувавши ситуацію, прийшли до висновку, що український споживач не готовий до масштабних проектів такого плану. При цьому в перспективі наступних кількох років все може змінитися.

Конкуренцію професійним складах для особистого зберігання речей сьогодні складають оренда гаражів і складів класу С.

Особливості зберігання особистих речей на міні-складах

Оренда складу для зберігання особистих речей
Міні-склад для особистих речей використовується під час переїзду та для зберігання офісних меблів та оргтехніки (фото skladovka.ua)

 

На складах для особистих речей дозволяють зберігати майже всі – починаючи від документів, дитячих іграшок, оргтехніки, одягу, закінчуючи меблями. Речі зберігаються або в окремій будівлі, де знаходяться кімнати-склади, або в контейнерах, переобладнаних під склади.

При цьому є й перелік речей, на які під забороною.

Що не можна зберігати на складі особистих речей:

  • зброю;
  • наркотики;
  • токсичні речовини;
  • тварин;
  • горючі предмети;
  • продукти харчування;
  • предмети, які виділяють неприємний запах.

Всі склади охороняються, до них у орендарів є цілодобовий доступ. Площа складів в середньому становить від 1 кв. м до 30 кв. м.

Скільки коштує зберігання на складі особистих речей

Оренда складу найменьшого розміру буде коштувати в середньому 450-600 грн. на місяць. За склад в будівлі площею близько 5 кв. м доведеться заплатити вже від 1900 грн. Великий бокс для зберігання буде коштувати близько 4000 грн/міс.

Стаття по темі: Офісна і торговельна нерухомість Києва: попит зростає, а з ним і орендні ставки

Якщо зберігати речі на складі-контейнері, тоді оренда контейнера 5 кв. м буде коштувати близько 990 грн/міс. Великого площею 30 кв. м - 5000 грн/міс.

Додаткові послуги на складі особистих речей

  • продаж картонних коробок (8-55 гривень залежно від розміру);
  • упаковка і доставка особистих речей на склад (від 2000 грн.);
  • страхування майна (ціна залежить від кількості майна, його цінності і інших чинників).
Источник