Реєстрація /

Керівник Stolitsa Group Соколовський про меморандум щодо завершення будівництва об'єктів «Аркади». Деталі

Вкладники збанкрутілого банку «Аркада», які роками чекали на добудову своїх квартир, отримали позитивні новини від влади. 7 квітня було підписано меморандум, який розблокував добудову столичних житлових комплексів «Патріотика», «Еврика» та «Патріотика на озерах». Під меморандумом поставили свої підписи керівники низки міністерств, профільних державних відомств, інвестори та представники компанії-девелопера Stolitsa Group. Наш кореспондент поспілкувався із генеральним директором девелопера Едуардом Соколовським – щодо ролі компанії у добудові цих житлових масивів, а також про питання, які потребують першочергового розв'язання.

Эдуард Соколовский о меморандуме по завершению строительства объектов «Аркады»
Едуард Соколовський розповів про меморандум з питань завершення будівництва об'єктів «Аркади»

 

- 7 квітня під час  брифінгу в НБУ було оголошено, що три недобудовані житлові комплекси – «Патріотика», «Еврика» та «Патріотика на озерах», які залишив у спадок збанкрутілий банк «Аркада» – все ж таки будуть добудовані, причому найближчим часом. Мер Віталій Кличко оголосив про підписання відповідного меморандуму усіма зацікавленими сторонами – як органами влади, так і інвесторами, девелоперами. Він додав, що забудовником буде Stolitsa Group. Чи задоволені ви підписанням зазначеного документа?

З моменту підписання меморандуму ми можемо констатувати, що справа зрушила з мертвої точки. Тобто держава взяла на себе певні зобов’язання, і є всі підстави вважати, що це початок важкої і тривалої роботи. Маю надію, що задано напрям розв'язання соціального питання – добудови будинків. Підтвердженням цього є те, що свою участь підтвердили майже усі сторони, які можуть вплинути на ситуацію. На цей час не надало свою згоду підприємство «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» – можливий виконавець будівництва електричних мереж для живлення недобудов.

Щодо участі Stolitsa Group слід сказати, що це лише одна із сторін цього меморандуму. У цьому процесі наша компанія єдина, яка має весь набір компетенцій. Наші фахівці не бачать технічних проблем, які не можна було б вирішити, у добудові «Патріотики» та «Еврики». Адмініструванням цих проєктів буде займатися створена дирекція з добудови, до складу якої, крім нас, увійшли: троє представників від інвесторів, представник компанії-виробника конструкцій для добудови будинків та представник фонду фінансування будівництва. Тому не зовсім коректно казати, що винятково Stolitsa Group буде забудовником усіх трьох ЖК.
Щодо розвитку проєкту «Патріотика на озерах», то ми розробляємо концепцію та маємо намір реалізувати її. Успішна реалізація цього проєкту допоможе профінансувати добудову незавершених об'єктів «Аркади». 

Інвестори висунули  умову щодо входження до дирекції, оскільки хотіли бути впевнені, що кошти будуть використані винятково на добудову об'єктів «Аркади». Ми їх розуміємо, тому цілком підтримуємо їхнє включення до складу дирекції. Адже також вважаємо, що у цьому питанні все повинно бути максимально прозоро, зрозуміло та підконтрольно саме дирекції з добудови.

Щодо «Патріотики» та «Еврики» дирекція буде органом, який приймає рішення, а Stolitsa Group – інструмент, який допоможе добудувати житлові комплекси.

- Щодо термінів будівництва. У виступі голови КМДА фігурував період 3-5 років. Наскільки це реально? Також під час виступів згадувалася сума, якої не вистачає на добудову – близько 3,5 млрд грн, які планується отримати з різних джерел, у тому числі – завдяки кредитам під держгарантії.

Ці тези також вимагають певних пояснень. Скажімо так, насправді тут недоцільно використовувати зворот «сума, якої не вистачає». У нашому випадку цілком правильно ставити питання одночасно і щодо термінів, і щодо необхідних коштів – адже вони пов’язані.

Насправді 3,5 млрд грн – це чистий розрив ліквідності, який потрібно закрити, ці кошти передбачаються поверненню. Така сума потрібна аби ЖК «Патріотика» та «Еврика» були добудовані оперативно, у термін до трьох років. Саме для того, щоб добудувати за такий час, як того вимагають покупці, потрібні додаткові кошти. П’ять років для них видалися задовгими, але такий час потребував би менше коштів. А якщо б, умовно, йшлося про 15 років – гроші не знадобилися б узагалі.

- Завдяки чому ці кошти будуть повернені?

В основному завдяки викупу квартир державою та реалізації 10% квартир і нежитлових приміщень ЖК «Патріотика на озерах». Але річ у тім, що будівництво цього ЖК – процес тривалий, а кошти на добудову «Еврики» та «Патріотики» потрібні вже зараз. Тому і йдеться про кредит і державні гарантії на нього.
Варто додати, отримання кредиту – це лише один із можливих варіантів розв'язання проблеми оперативного фінансування добудов. Є й інший, який, на мою думку, дозволить залучити кошти ще швидше.

Ідеться про викуп площ спеціалізованими державними установами, такими як «Укрфінжитло», які на це мають право. Мається на увазі як викуп вільних площ у ЖК «Еврика» та «Патріотика», так і згаданих уже 10% квартир у ЖК «Патріотика на озерах».

Інший  варіант – викупити квартири за бюджетні кошти для військовослужбовців та інших бюджетників, але при цьому виникає  проблема, яка впирається в законодавство – наразі державним установам заборонено купувати об’єкти незавершеного житлового будівництва. Відтак це потребує зміни чинних нормативних документів.

- Ви зауважили, що меморандум наразі підписала «більшість зацікавлених сторін». Тобто були й ті, хто не долучився?

Наразі залишається незрозумілою до кінця позиція лише однієї зі сторін – «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ». Власне, тут ідеться навіть не про добудову чи будівництво самих ЖК, а про окреме питання – будівництво підстанції «Аркада» 110 Кв та лінії КПЛ 110 кВ «Тец-5», «Аркада» №1, №2 для забезпечення будинків ЖК «Патріотика на озерах» та низки інших об’єктів електроенергією.

За законодавством усе зрозуміло. Постановою №1754 від 23.09.2020 року про схвалення плану розвитку системи розподілу ПРАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРИЧНІ  МЕРЕЖІ» на 2021-2025 роки була затверджена програма розвитку. У цьому документі чітко зазначено, що «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ» зобов’язані до 2022 року побудувати електричну підстанцію «Аркада» та лінію КПЛ 110 кВ «Тец-5», «Аркада» №1, №2.

Джерелом фінансування визначена плата за приєднання, яку споживачі (не персоніфіковані, а загалом споживачі «Київських електромереж») сплачують за під'єднання до електричних мереж. Виконання зазначеного плану є обов'язковим для підприємства згідно з кодексом системи розподілу. (відповідно до п.3.4.7, ПРСР після схвалення регулятором  є обов'язковим для виконання ОСР). Саме це прописано в правах та обов'язках компанії в меморандумі. Тому очікуємо від них конструктивного підходу в розв'язанні даної ситуації.

- Отже, меморандум нарешті підписано. Якими будуть ваші подальші кроки щодо участі в добудові «Еврики» та «Патріотики»?

Далі все відбуватиметься згідно з текстом меморандуму. Фактично ми отримали дорожню карту, за якою тепер і будемо рухатися.

Перший крок – проведення детальних фінансового та юридичного  аудитів компаній. А також технічного аудиту абсолютно всіх незавершених об’єктів, які залишилися після «Аркади». 

На підставі висновків фінансового, юридичного та технічного аудиту компанія прийме остаточне рішення щодо подальшої реалізації меморандуму.

- Що може вплинути на прийняття цього остаточного рішення?

Гарантована можливість виконати свої зобов'язання за меморандумом. 

- Скільки часу може піти на аудит та розробку згаданих планів і графіків?

Згідно з меморандумом, до чотирьох місяців. Ми почали цю роботу ще заздалегідь, не чекаючи на підписання меморандуму, розуміючи складність і важливість питання. Частина роботи щодо аудиту в нас уже виконана. Тому сподіваємося, що вкладемося в раніше зазначений час.

Єдине, нам потрібне чітке розуміння щодо обсягів та термінів фінансування, а тут усе залежить від виконавчої гілки влади.

- Під час брифінгу в НБУ поруч із представниками влади Києва, профільного міністерства, інших установ, що, очевидно, мають безпосереднє відношення до завершення будівництва недобудов «Аркади», присутні були і керівники силових відомств – МВС та СБУ. Яка їхня роль у цьому процесі?

Як на мене, забезпечення правопорядку навколо будівельних майданчиках усіх трьох ЖК є вкрай важливою. Останні кілька тижнів ми є свідками, як із будівельних майданчиків «Патріотики на озерах» невстановлені особи намагаються вивезти пісок. «Охороняють» це дійство люди в масках, балаклавах, зі зброєю… Усе це робиться, на мою думку, у протиправний спосіб. Наразі ці дії оскаржено у судовому порядку. Також варто зауважити, що все це відбувається під прикриттям акцій протесту так званих екоактивістів.

Саме тому для нас важливою була участь в укладанні меморандуму силових структур, які не допустять протиправних дій навколо будівельних майданчиків. Питання безпеки є не менш важливим, ніж фінансування для завершення будівництва. 

- Поговорімо в цьому контексті про довкілля. Дехто закидає, що забудова «Патріотики на озерах», мовляв, знищить «унікальну екологічну культуру», яка формувалася чи не століттями.

Ділянки, на яких планується будувати «Патріотику на озерах» – усі 176 гектарів – були відведені під житлову забудову відповідно до Генерального плану міста Києва та згідно з детальним планом території. Уся дозвільна документація є чинною. А будь-які розмови, що там, мовляв, не можна будувати – це звичайнісінька спекуляція на питанням довкілля.

- А ось у недавніх публікаціях згадувалося, що через будівництво мають частково засипати якесь унікальне озеро, розташоване на тій території…

Про це пишуть ті, хто не хоче транслювати правдиву інформацію. Якщо подивитися на карти 70-х років минулого сторіччя – то жодних озер там узагалі не було.

карта схема
Порівняння схеми 1970-х років та сучасної карти

 

- А звідкіля вони взялися зараз?

Ці озера в сьогоднішніх межах – аж ніяк не природні, всі вони – штучні, створені внаслідок намиву піску для розбудови Дарницького району.

- У контексті розмови про довкілля, хотілося б почути вашу думку щодо протестних акцій, що відбуваються з приводу будівництва «Патріотики на озерах». Таких, наприклад, як минулої суботи, 3 квітня. Хоча правильно казати про дві акції…

Так, дві. Одна акція – це були клієнти банку «Аркада». І мотивація учасника цієї акції мені цілком зрозуміла: стоять люди, які вклали гроші у квартири.

А з іншого боку – стоять особи у балаклавах, котрі кричать про речі, яких до кінця самі не розуміють. Мотивація таких псевдо екоактивістів мені не зрозуміла зовсім.

Понад те: аби ж вони справді щось пропонували. Адже вони, фактично, пропонують залишити все, як є, аби тільки не будувати. Що саме, як є? Гори піску? Кучугури сміття?

Мені здається, що ці «активісти» – це точно не «вся Дарниця», як вони себе називають. Справжня Дарниця під час цих акцій стояла на іншому боці – з дітьми, з вимогами про добудову їхніх квартир.

Источник