Реєстрація /

Ринок нерухомості Києва після карантину: активізація попиту і зростання продажів

У порівнянні з квітнем і початком травня, попит змінився на краще

Пом'якшення карантину позитивно відбилося на ринку нерухомості Києва. Попит зріс, ціни поки стабільні, але присутній торг. Про те, що сталося на ринку після поступового скасування обмежень, дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Попит на житло в Києві активізувався

У порівнянні з квітнем і початком травня, попит змінився в кращу сторону.

«Попит після зняття обмежень зростає з кожним днем все більше і більше. Інтерес є до квартир у всіх цінових сегментах», – каже Олена Бібєрова, генеральний директор АН «Благовіст».

Також продовжують купувати комерційні приміщення для ведення бізнесу. У той же час інтерес до різних видів нерухомості на первинному ринку змінився по-різному.

«На сьогоднішній день рівень продажів, у порівнянні з карантином, дещо зріс: в середньому по ринку він становить від 3% до 6% в залежності від класу ЖК, якості будівництва і інфраструктурних можливостей об'єкта, а також стартову ціну. І за прогнозами, в червні-липні очікується плавне збільшення продажів ще на 5-7%, а в серпні, якщо, звичайно, економічна ситуація в країні буде більш-менш рівною, ще до 10%», – прогнозує Олександр Ізаров, керівник проекту Rusaniv Residence.

Стаття по темі: Як карантин змінив ринок нерухомості: результати опитування

Але попит не однорідний: на сьогоднішній день близько 70% припадає на об'єкти нових форматів, як найбільш ліквідне і надійне вкладення в первинний ринок.

Крім того, карантин вніс зміни до вподобань покупців – вони стали ще більш ретельно підходити до вибору квартири. Їх зараз хвилює не тільки ціна, якість будівництва, а в більшій мірі репутація, надійність компанії, наявність всієї дозвільної документації, а також можливість вести будівництво без зупинок і ліквідність покупки.

«Після пом'якшення карантину в кінці травня ринок ожив: кількість дзвінків до відділів продажів зросла в середньому на 20-30%. При цьому, на даний момент реалізовується відкладений попит, який за період форс-мажору суттєво збільшився: на кожну продану квартиру довелося до 15 відкладених. Але в порівнянні з карантином, то кількість продажів зросла до 30%», – говорить Анжеліка Саакян, директор по маркетингу багатофункціонального ЖК« Polaris Home&Plaza».

Як забудовники стимулюють попит на новобудови

Частково зростання продажів в новобудовах Києва пов'язаий з оголошеними забудовниками акціями:

  • фіксація курсу 24,8-25,5 грн/дол;
  • захист інвестицій – можливість повернути свої кошти без штрафних санкцій;
  • безпроцентні розстрочки терміном до 2 років.

Такі акції стали досить вигідні для потенційного покупця: вони дозволяють придбати житло, наприклад, з додатковим дисконтом до 10%.

«Уже в кінці квітня ми відчули, що ринок пожвавився, відновився інтерес. Як і у інших девелоперів, у нас теж були відкладені угоди. Наш клієнт почав переглядати площа квартири і віддавати перевагу більшій квадратурі. Події останніх місяців показали, що вдома має бути і простора вітальня, де може зібратися вся родина, і місце для комфортної роботи, і для усамітнення в тому числі. Вимоги до інфраструктури, як і раніше, залишаються високими, як і в комфорт-класі, так і в бізнес. На мій погляд, вже давно окремий будинок мало кому цікавий. Важливу роль відіграє локація комплексу і близькість до рекреаційних зон – парки, набережні», – говорить Сергій Кучер, генеральний директор Edelburg Development.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: травень 2020 р.

Що стосується планувань, вибір буде на користь функціональних планувальних рішень, які легко зонувати. І що спальня в 20 метрів вже не буде здаватися такою великою. Не виключено, що багатьом захочеться більше квадратів і терасу.

Як поведе себе ринок далі, експерти не беруться давати точні прогнози в нинішній ситуації, але є велика ймовірність позитивного розвитку.

«Звичайно ж, ситуація на ринку буде залежати від економіки країни і політичної стабільності. Але вже зараз можна говорити про те, що в період червня-липня кількість продажів може збільшиться до 12-14% в об'єктах нових форматів, до 12% – в комфорт-класі, до 10% – в бізнес-класі, до 8% в економ і преміум-класі», – впевнена Анжеліка Саакян.

Ціни на нерухомість в Києві після карантину

У порівнянні з цінами, які були до карантину, істотних змін не відбулося, але виріс розмір торгу.

Покупці чекають, що ціни на нерухомість впадуть, але продавці не готові знижувати вартість квадратного метра. За словами Олени Бібєровой, зараз період переговорів і домовленостей між сторонами угоди.

На ринку оренди після зниження цін під час карантину, ставки почали поступово «підростати». Якщо раніше можна було розраховувати на знижку до 30-50%, то зараз це вже 20%. Надалі орендні ставки повинні повернутися на колишній рівень.

Стаття по темі: Квартира в Києві або будинок в передмісті: що краще купувати для подальшої здачі в оренду?

Експерти прогнозують, що цінова ситуація на ринку буде досить стабільною. «Зараз у забудовників немає ніяких передумов міняти свої цінники, особливо підвищувати ціни. По-перше, стабілізація курсу гривні відповідає показникам лютого 2019 року - коли і були сформовані поточні ціни на квартири і будматеріали. По-друге, після значного падіння ринку виробників будівельних матеріалів, навряд чи вони будуть націлені на накручування цін. За 5 місяців 2020 року вартість цегли, бетону, арматури, утеплювача, розчину, газоблоку і ін. Практично не змінилася, що свідчить про те, що собівартість будівництва залишається стабільною», – вважає Олександр Ізаров.

Источник